×

‘Met de clowns tellen alleen de leuke dingen'

Kleine Lotte (2) heeft een vette hekel aan die stomme neussonde. Maar CliniClowns Zabor en Mimi vrolijken haar meteen op. Moeder Annelies: ‘Met de clowns tellen alleen de leuke dingen.’

Huh? Waar is Lotte?! CliniClown Zabor kijkt verbaasd om zich heen. Een minuut geleden was hij nog zo leuk aan het spelen met dat grappige meisje, maar nu is ze foetsie. Hij tuurt over zijn linkerschouder, over zijn rechterschouder. Geen Lotte te bekennen.

Verstopt achter Zabor

Zabor heeft totaal niet in de gaten dat kleine Lotte ondeugend achter zijn rug is gekropen. Draait hij zijn hoofd naar rechts, doet zij een stapje naar links. Kijkt de clown naar links, stapt zij naar rechts. Zo blijft ze onzichtbaar. Clown Mimi ziet haar wel, ze geeft het meisje een knipoog. Die vervelende neussonde die net nog zo dwars zat, is op slag vergeten.

Moeder Annelies geniet van Lotte’s glimlach. Vanwege ondergewicht en het afbuigen van de groeicurve, moet ze anderhalve week in het ziekenhuis blijven. Via de sonde krijgt ze voeding toegediend, zo wordt gecheckt of Lotte weer op gewicht komt. Het is al de tweede opname binnen korte tijd. “Het inbrengen van de sonde was een drama”, vertelt haar moeder. “Lotte is ook nog eens chronisch verkouden door vergrote keel- en neusamandelen, met haar snotterneusje heeft ze er extra last van.”

Fijne herinneringen

"Ik heb nu zelf ervaren wat ze betekenen. Dat ik mijn dochter door hen zag stralen, maakte ook mij gelukkig.”

Het wekelijkse bezoek van haar clownsvrienden fleurt haar gelukkig op. De allereerste keer dat ze Zabor en Mimi ontmoette, keek ze de kat wel even uit de boom. Tot haar liefste knuffels Aap en Aardbei dikke vriendjes werden met de clowns. Sindsdien rent ze altijd enthousiast op ze af. “Ze voelen haarfijn aan wat Lotte leuk vindt”, zegt Annelies. “In het spel vergeet ze alle narigheid, alleen de leuke dingen tellen. Zo zijn er ook fijne herinneringen aan deze heftige ziekenhuisperiode.”

Lotte’s oudere zusje Fenna kent de clowns ook, ze kwamen zelfs een keer speciaal voor haar langs. Annelies: “Fenna had het moeilijk, de neussonde van haar zusje vond ze erg eng. Met de clowns kon ze toen lekker even rauzen, ze waren er precies op het juiste moment.”

Lotte straalt weer

Inmiddels gaat het gelukkig beter. Lotte heeft nu een buikwandsonde en volgt therapie om te leren eten. Nadat haar keel- en neusamandelen zijn verwijderd is ze minder vaak verkouden. Annelies kijkt met een goed gevoel terug op de bijzondere momenten met de CliniClowns. “Ik heb nu zelf ervaren wat ze betekenen. Dat ik mijn dochter door hen zag stralen, maakte ook mij gelukkig. Het is gewoon geweldig hoe ze zieke kinderen opvrolijken. Jammer dat ze maar een keer in de week in het ziekenhuis zijn, en niet nog veel meer kinderen blijheid kunnen brengen.”
 
Wil jij ook dat meer zieke kinderen zoals Lotte even onbezorgd kunnen zijn? Kom erachter hoe jij hierbij kan helpen.