×

'Mijn donatie had niet beter besteed kunnen worden'

Dankzij de gulle donatie van Mirjam Pijnappels kunnen de CliniClowns enkele keren op bezoek bij haar buren, de bewoners van het Amsterdamse Dr. Sarphatihuis, een verzorgingshuis van Amsta. Mirjam geniet als ze ziet dat Pula en Anne-Marie er een bijzondere middag van maken. “Het voelt goed om dit te faciliteren.”

“Dit werkt helend”, roept een enthousiaste bewoonster Pula en Anne-Marie na, als ze met een nostalgisch muziekje de gezellige huiskamer verlaten. De bewoners, voornamelijk ouderen die lijden aan dementie, blijven vrolijk achter. Eén dame maakt nog een praatje met Mirjam Pijnappels, die vandaag mee mocht kijken met de CliniClowns. Zij zorgde er immers met een donatie voor dat de clowns verschillende bezoekjes kunnen afleggen aan het huis, zo ongeveer naast haar eigen woning.

Mirjam is verrukt over wat ze te zien kreeg. “Het was echt ontroerend mooi. Spel met een lach en een traan. De volstrekte onbevangenheid van de clowns, hun mooie muziek, de geboeidheid van de bewoners en vooral ook de emoties die loskwamen, emoties die er gewoon mogen zíjn, alles was speciaal. Het voelt goed om dit te faciliteren. Ik was ook echt verrast toen ik na het spel nog een openhartig verhaal kreeg van een mevrouw die alleen maar stilletjes toekeek en observeerde. Blijkbaar maakte het spel in haar hoofd toch een hoop los, dat wilde ze graag even uiten.”

Ze tonen emotie

Mirjam werkt sinds begin 2016 als hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit. Mobiliteit bij veroudering heeft haar speciale aandacht. De vele gulle giften van vrienden en familie die ze destijds bij haar oratie ontving, wilde ze schenken aan een goed doel. “Omdat mijn aandacht ligt bij het fysiek en sociaal activeren van ouderen, zocht ik een doel met dezelfde speerpunten. Zo kwam ik in contact met CliniClowns, die behalve voor kinderen ook voor demente ouderen spelen. Het contact verliep zeer prettig, en nu zitten we hier”, lacht ze.

Mirjam koos heel specifiek voor clownsbezoekjes aan het Dr. Sarphatihuis. "Ik woon ernaast en ik ben er als vrijwilliger ook weleens geweest, dus ik heb wat met dit huis. Het was fijn dat ik deze plek kon kiezen. Mijn donatie had niet beter besteed kunnen worden.”

Mirjam geeft toe dat ze een beetje met een ‘deskundigen-oog’ naar het spel van de clowns keek. “Beweging is natuurlijk iets waar ik op let. Tijdens het spel gingen alle handen omhoog, sommige bewoners lukte het niet goed, maar de clowns stimuleerden het toch. Ook viel me op hoe goed muziek werkt. De clowns speelden oude liedjes. Er begint dan meteen iets te borrelen, mensen komen als vanzelf in beweging. Voeten tikken de maat mee, er wordt meegedeind, meegeklapt, meegezongen. Er wordt iets getriggerd, het brein wordt ook geactiveerd. Mensen tonen opeens weer emoties, het vlakke is even weg.”

Ze hoopt dat de bezoekjes op een of andere manier zó goed aanslaan door de door haar gefaciliteerde kennismaking, dat de clowns vaker kunnen komen. “Ik zou een gift aan CliniClowns anderen die een goed doel zoeken, in ieder geval echt willen aanraden.”

Wil jij ook een bezoek mogelijk maken? Dat kan!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

‘De kracht van muziek brengt soms zulke wondertjes!’

Mevrouw de Kort (88) is dement, maar nog steeds dol op muziek. Door Annemarie en Foleo verandert ze even in een ontroerende operadiva.

Maak een bezoek mogelijk!

Jij kunt een bezoek van CliniClowns aan mensen met dementie cadeau geven! Dankzij jouw bijdrage kunnen we een zorginstelling bezoeken en daar waardevolle geluksmomenten brengen. Help je mee?