×

'Minder angst en pijn dankzij CliniClowns'

Wetenschapsjournalist Mark Mieras loopt een dagje mee met Flip en Toffie. "Angstige situaties worden door CliniClowns omgebogen tot een zelf gekozen avontuur."

"Hé, kijk daar!" CliniClowns Flip en Toffie lopen in het Amsterdamse VU Medisch Centrum enthousiast af op een bekend jongetje. Vrijwel meteen begint die enorm te hoesten. De hoestbui gaat naadloos mee in het clownsspel. Woesssshh… bui wordt storm die de clowns finaal van hun sokken blaast. Het jongetje glundert.

“Opeens had hij de macht om de clowns weg te blazen”, lacht Mark Mieras. “In onderzoek over het effect van medische clowns is dat een belangrijk principe: zieke kinderen worden door spel uit de kwetsbaarheid en machteloosheid getild. Dat gebeurt hier voor mijn ogen.”

De wetenschapper/publicist is geïntrigeerd door alles wat met ons brein te maken heeft. Door literatuuronderzoek over het effect van CliniClowns, werd hij nieuwsgierig naar hun dagelijks werk. Het rondje ziekenhuis in hun kielzog is een openbaring. “Ik zie zoveel parallellen! Mijn ervaringen hier in het ziekenhuis zijn direct te koppelen aan de literatuur”, zegt hij.

Zo vindt hij pijn- en angstreductie een boeiend gegeven. “Dat je minder pijn ervaart als je een fotootje van een geliefde bij je hebt om naar te kijken, is bekend. Als je je sociaal verbonden voelt reageren je hersenen anders op pijn en stress, blijkt ook uit Israëlisch onderzoek naar medische clowns. Kinderen vinkten gezichtjes aan om een behandeling te beschrijven. In de behandelkamer met een clown oordeelden ze aanzienlijk positiever. Hun nabijheid verminderde angst en pijn. Zo’n clown verstaat als geen ander de kunst om dat gevoel van verbondenheid te scheppen. Ik zag hoe de complete afdeling in een andere stand ging toen de clowns binnenkwamen en iedereen op hun liefdevolle en speelse manier aanspraken. Niet alleen de kinderen reageerden, opeens zag je ook de mens achter de verplegers en artsen.”

In Israël heeft vrijwel elk ziekenhuis medische clowns in dienst. “Ze zijn standaard bij behandelingen. Het kind voelt zich daardoor minder overgeleverd.” Het VU Medisch Centrum onderzoekt op dit moment ook de meerwaarde van de CliniClowns in de prikpoli.

Clowns als onderdeel van medische teams, Mieras vindt dat een goed idee waar dat stress en angst vermindert. “Een MRI-scan van een jong kind gebeurt nu meestal onder narcose, ik weet nog uit mijn eigen kindertijd hoe ingrijpend dat is. Volgende behandelingen zijn vaak nóg traumatischer als het kind die eerste behandeling niet goed heeft verwerkt. Met hulp van een clown behoeft nog maar drie procent van de kinderen bij een MRI sedatie.” En waar wel narcose nodig is kan een CliniClown zo’n moment een andere betekenis geven. “Die maakt het kind bijvoorbeeld ruimtevaarder in een tijdreismachine. De angstige ervaring wordt omgebogen tot een zelf verkozen avontuur. In een heftige situatie scheppen clowns een bubbel, het kind gaat op reis. Cliniclown, dat is echt een vak apart.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Een vliegende zebra boven het ziekenhuis

Vroemmmmmm! Pier en Polleke scheuren in hun nepbolides de kinderafdeling van het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal op. Het wilde bochtenwerk van Pier zorgt op een haar na voor een enorme botsing tegen het bed van Rens, dat vol ligt met speelgoedautootjes.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?