×

Mirthe wint de rolstoelrace

Als Mirthe (7) CliniClowns Makkie en Jaja hoort binnenkomen, schiet haar hoofd meteen omhoog. Ze is dol op actie. Die rolstoelrace is, met een beetje hulp van de clowns, dan ook zó gewonnen.

Mirthe is dol op gekke spelletjes. Dus als CliniClowns Makkie en Jaja – met mondharmonica - binnenlopen op de kinderpoli van het Flevoziekenhuis, kijkt ze meteen op. De twee gaan naast de roze rolstoel van het meisje op een krukje zitten. Hoewel Mirthe niet hoort en ziet, is ze meteen rustig door de gekke onzinliedjes die de clowns in haar oor neuriën: “Mirthe is de zon, dit is een planeet”. Ze lacht, haar voeten wiebelen mee op de muziek. 

Voor Mirthe is het ziekenhuis helaas een tweede thuis. Al vrij snel na haar geboorte voelde moeder Sarah dat er iets niet goed was. Mirthe was een huilbaby, ze keek haar ouders niet aan. Het was ziekenhuis in, ziekenhuis uit voor het ene onderzoek na het andere. Sarah: “We hadden lang geen idee wat er aan de hand was. Ons leven was een emotionele achtbaan.”

'Zullen we gaan scheuren'

''Even samen gek doen, even uit de vervelende situatie''

Pas eind vorig jaar kwam eindelijk de diagnose, Mirthe heeft een zeldzame genetische afwijking. “Slechts dertig kinderen op de wereld hebben dit. De symptomen die Mirthe heeft zijn: doofheid, blindheid, een klein hoofd, rolstoel-gebonden, epilepsie en een algehele ontwikkelingsachterstand. Het hoort allemaal bij deze aandoening en medicatie is er helaas niet. Af en toe heeft ze het flink benauwd.”
 
Toch is Mirthe een blij meisje dat houdt van een beetje actie, weten ook de clowns. “Zullen we gaan scheuren?” vraagt Jaja. Nou, dat vindt ze pas echt leuk, lacht haar moeder. “Ja!”, jubelt Makkie. “Kom, racen maar.” De clowns draaien de rolstoel richting gang, Mirthe wijst – al is het onbewust - de weg met haar arm. De clowns duwen haar door de gang. Opzij, opzij, roept Jaja. Aan de kant, aan de kant, toetert Makkie. De coureur vindt het allemaal prachtig, ze zwaait opgetogen met haar hoofd. “Ze is volop aan het genieten”, zegt haar moeder.

Uit vervelende situatie

Mirthe wil nog een rondje. Haar handje zoekt die van Jaja. Een arts duikt schaterend weg, zodat de roze flits voorbij kan scheuren. “Hier komt Mirthe Verstappen”, waarschuwt Makkie argeloze verpleegkundigen. Mirthe straalt, ze steekt haar armen uit. Hinggg. De racerolstoel komt met piepende banden tot stilstand, vlak voor mama. Gewonnen!
 
Moeder Sarah lacht. De clowns zijn belangrijk, vindt ze. “Ze brengen een lach als je dat goed kunt gebruiken. Al ziet of hoort Mirthe niet, ze merkt wel dat er echt wat gebeurt. Voor ouders is zo’n ontmoeting ook fijn: even samen gek doen, even uit de vervelende situatie.”

Altijd contact

Mirthe heeft de clowns inmiddels vaak ontmoet. “Ze vinden altijd een manier om Mirthe te bereiken. De laatste keer dat ze hier was opgenomen, schudden en rammelden ze met haar bed. De clowns maken haar blij.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!