×

‘Muziek opent de harten’

Niet alleen in Nederland brengen de CliniClowns afleiding en plezier. Ook in het buitenland brengen medische clowns lichte momentjes. Vandaag een kijkje op Curaçao. “Wij zijn swingende clowns."

CliniClown Ola, oftewel Yolanda Faneyt, bezoekt een zwaar zieke dame met dementie. Een grote lach verschijnt op haar gezicht. “Ze schiet elke keer meteen keihard in de lach. Prachtig toch? Haar plezier geeft mij vleugels.” Een decennium geleden begon Yolanda met één collega en veel hulp vanuit Nederland bij het opstartende CliniClowns Curaçao. “Het was, ondanks regelmatige trainingen van de collega’s uit Nederland, echt een sprong in het diepe. Door alle ervaring hebben we inmiddels meer diepgang gekregen. Ik ben echt trots op wat we hier hebben bereikt.”

CliniClowns Curaçao bestaat volgend jaar tien jaar. Met vijf clowns in dienst is het een kleine organisatie. De clowns spelen in het St. Elisabeth Hospitaal en in 4 instellingen op het eiland.

Nu bijna 10 jaar later is CliniClowns Curaçao uitgegroeid tot een stevige organisatie. “Die financieel stabiel is, en met vijf clowns in dienst’’, aldus Marloes van Rooijen, zij is sinds ruim twee jaar op het kantoor in Willemstad de spin in het web. Marloes onderhoudt contacten met de clowns, met de instellingen, regelt clownstrainingen en haalt donateurs binnen. “Iedereen kent ons hier nu”, zegt ze. “We hebben hier maar één ziekenhuis, maar vanuit instellingen komen zelfs teveel aanvragen voor onze capaciteit.”

Swingende clowns

Behalve de omvang van de organisatie - CliniClowns Nederland heeft zo’n zeventig clowns in dienst – zijn er meer verschillen: behalve voor zieke en gehandicapte kinderen spelen de clowns op het eiland voor demente ouderen. Dan is muziek vaste prik, lacht Yolanda. “We zijn nu eenmaal swingende clowns. Muziek opent de harten. We zingen liedjes maar we dansen ook met ze, dat vinden ze prachtig.”

Avontuur

Inhoudelijk is het werk op Curaçao hetzelfde, stelt ze. “Elke dag is voor élke clown een nieuw avontuur. Je kunt je voorbereiden wat je wil, maar het gaat om wat er op het moment zelf op je af komt, dat is universeel. Het mooiste is als een verdrietig kind zich toch opent bij een bezoekje en misschien zelfs meegaat in het spel. Het is zo mooi om kinderen in alle ellende en pijn een fijn moment te bezorgen en daardoor de ouders ook even op te fleuren. Dat is echt onbetaalbaar.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?