×

Nalaten, een bijzondere manier van geven

Pauline Verburgh (47) vindt het werk van CliniClowns zo mooi, dat ze graag meer wilde doen dan een maandelijkse bijdrage geven als donateur. Ze nam CliniClowns op in haar testament. “Het geeft me een heel goed gevoel.”

Sinds kort woont Pauline weer samen met haar moeder. Een goede aanleiding om haar plannen voor een testament concreet te maken. “Mijn moeders gezondheid ging de afgelopen jaren achteruit. Voorjaar 2016 kwam ze zelfs in het ziekenhuis terecht.  Ze mocht alleen naar huis als er iemand voor haar kon zorgen. Toen ben ik bij haar ingetrokken. Ik vind het prettig om dichtbij haar te zijn en een beetje op haar te letten.

Een paar maanden geleden zijn we samen verhuisd naar een groot appartement. Bij de aankoop heb ik direct mijn testament op laten maken bij de notaris. Het is sowieso iets dat iedereen goed zou moeten regelen. Het leven kan zomaar afgelopen zijn. Ik bepaal liever zelf wat er met mijn geld en spullen gebeurt dan dat een ander straks voor mij beslist. Nu weet ik zeker dat mijn geld goed terechtkomt als ik er niet meer ben. Die gedachte geeft me rust.”

Indrukwekkend

Als blijk van waardering voor haar bijzondere besluit nodigde CliniClowns Pauline uit voor een gesprek en een rondleiding. Samen met haar moeder Nel (72) bezocht ze het CliniClowns kantoor in Amersfoort. En nam ze een kijkje in het CliniClowns College, waar zieke en gehandicapte kinderen een onvergetelijk uitje beleven. De rondleiding maakte indruk. “Het was zo fijn”, zegt Pauline. “Het CliniClowns College is één grote, mooie fantasiewereld. Dat is toch helemaal het einde voor kinderen! We hebben ook een praatje gemaakt met een CliniClown. Dat was heel bijzonder. Ik heb een enorme bewondering voor de clowns.  Zij voelen zo goed aan wat een kind nodig heeft. Dat vind ik echt knap, dat moet je maar kunnen.”

Even genieten

Toen Pauline jaren geleden gebeld werd met de vraag of ze donateur wilde worden, zei ze meteen ja. “Ik heb er geen seconde over hoeven nadenken”, vertelt ze. “Ik kende CliniClowns al van televisie en had gezien dat ze kinderen die het moeilijk hebben hun pijn en verdriet even laten vergeten. Dat vond ik geweldig en daaraan wilde ik graag een bijdrage leveren.” 

Haar plan om daarnaast geld na te laten aan CliniClowns ontstond later. “Ik heb een hartstikke leuk leven en een fijne baan op een expeditiekantoor. Graag had ik ook nog een gezin gewild, maar jammer genoeg is dat er nooit van gekomen. Ik heb geen kinderen als erfgenamen. Toen ik eenmaal wist dit ook niet meer zou gaan gebeuren, besloot ik dat ik geld aan CliniClowns wil nalaten. Zo kan ik toch nog kinderen laten genieten en blij maken. Dat geeft me een heel goed gevoel.”

“Ik vind het zo mooi dat mijn dochter dit doet. Ik sta er helemaal achter.”

Haar moeder Nel pinkt een traantje weg en zegt: “Ik vind het zo mooi dat mijn dochter dit doet. Ik sta er helemaal achter.” De helft van Pauline’s nalatenschap gaat naar CliniClowns. Voor de rest van haar geld zocht ze ook goede doelen uit waar ze zich persoonlijk mee verbonden voelt. “Daarvan gaat de helft naar het Longfonds, omdat mijn moeder COPD heeft. De andere helft is voor het KWF, omdat ik mijn vader ben verloren aan kanker. Ze kunnen er goed werk mee doen.”

Mooie dingen

Pauline mailde CliniClowns over haar testament. “Echt niet omdat ik graag bedankt wilde worden hoor”, lacht ze. “Maar omdat ik me zorgen maakte dat ze er anders misschien nooit achter zouden komen. Bovendien las ik op de website dat CliniClowns graag op de hoogte is van een vermelding in een testament.”

“We willen dat inderdaad graag weten”, bevestigt Levine Diecken, relatiemanager bij CliniClowns die Pauline en haar moeder vandaag de rondleiding geeft. “Het is voor ons heel bijzonder wanneer iemand ons opneemt in het testament. Meestal horen we dit pas na het overlijden. Dan kunnen we diegene niet meer bedanken Dit willen we juist graag, want we zien onze donateurs en gevers echt als onze partners. Zonder hen zou CliniClowns niet kunnen bestaan.”

"Het voelt goed dat ik ook na mijn leven nog een bijdrage kan leveren aan het fantastische werk dat CliniClowns doet."

Pauline is blij dat haar nalatenschap nu officieel geregeld is. “Het voelt goed dat ik ook na mijn leven nog een bijdrage kan leveren aan het fantastische werk dat CliniClowns doet. Ik hoop dat mijn verhaal anderen inspireert om mijn voorbeeld te volgen. Zodat CliniClowns in de toekomst alleen maar groter zal groeien en nog meer mooie dingen voor kinderen kan doen.”

Help mee, steun CliniClowns!

‘De clowns hielpen haar uit de pijn te stappen’

CliniClowns Plip en Silly hebben het 'Paarse Plakbandvirus'. De vijfjarige Merel ligt in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en begint te stralen wanneer zij hen een handje kan helpen.

Laat zieke kinderen weer kind zijn

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?

Olivier grijnst van oor tot oor

"Zodra Olivier de stem van clown Waldo hoorde, werden zijn ogen groot en brak er een glimlach door die niet meer weg ging. Ik denk dat dit het mooiste en grootste cadeau is geweest dat we Olivier hebben kunnen geven."