×

Noah verkneukelt zich voor het beeldscherm

Noah (5) zit in een zwaar chemotraject. Dankzij de CliniClowns App hoeft hij zijn lievelingsclowns niet te missen. “Het liefst zou hij elke dag 100 keer inbellen."

CliniClown Soest praat met de knuffelbeer in zijn hand. “Ik ben Soest, wie ben jij?” Noah kijkt mee op zijn tablet. “Ik ben Noah”. Soest praat onverstoorbaar door tegen beer. “Kom je gezellig naast me zitten Noah?” Noah giebelt: “Dat kan niet!” Heeft Soest nou echt niet door dat niet beer, maar hij praat? Ha, daar is hulp, in de persoon van clown Dikkie die ook op Noahs beeldscherm verschijnt. “Wil je tegen die andere clown zeggen dat ik het ben”, vraagt Noah.

Stapeldol op Soest

Voor Noah is deze sessie extra bijzonder. “Op de app is Soest zijn lievelingsclown, hij is stapeldol op hem”, vertelt zijn moeder Suzanne. Noah heeft acute lymfatische leukemie, en zit in een zwaar chemotraject waarvoor hij om de paar weken wordt opgenomen. Vorig jaar, vlak voor de herfstvakantie werd Noah opeens duizelig en moe. Bij de artsen gingen niet meteen alle alarmbellen af. “Voor de zekerheid toch maar even bloedprikken”, vertelt Suzanne. “Een dag later zaten we in het Prinses Máxima Centrum.”

Een paar maanden geleden ontdekte Noah de app. Het slimme jongetje vindt sindsdien niets leuker dan dollen met de clowns. “Het liefst zou hij elke dag 100 keer inbellen.” Zijn ouders vinden het prachtig om te zien hoe hun zoontje wordt opgezogen in het spel. “Hij zit zich te verkneukelen voor dat beeldscherm.”

Bondje

Ook Winfred den Hoed, alias clown Soest, geniet van het spel met Noah. “Als we videobellen zorgen we altijd dat er al een wereldje is geschapen waar het kind makkelijk in kan stappen. Bij Noah was ik druk met beer toen hij inbelde. Noah pakte dat vlekkeloos op en er ontstond meteen een leuk spel, waarbij hij een bondje sloot met Dikkie en ik de dommerd was die er niets van begrijpt.”

Kaartje door de bus

Suzanne herinnert zich nog een van de eerste keren dat Noah inbelde. “De clowns zeiden dat ze hem een kaartje gingen sturen. Ik zei tegen Noah dat hij niet eerder dan de volgende dag post hoefde te verwachten. Ik had geen gelijk, diezelfde avond lag er een kaart op de mat die de clowns zelf door de brievenbus hadden gedaan. Noah was zo verbaasd. ‘De clowns weten gewoon waar ik woon!’”

Omdat Noah door de maatregelen rond het coronavirus nu geen vriendjes en klasgenoten ziet, is de app een uitkomst. “De clowns vrolijken zijn dag op. Soms is hij wat stilletjes, niet te porren voor iets leuks. Als hij met de clowns heeft gesproken is hij weer helemaal de oude drukke Noah. Het zet hem aan om lekker te spelen. Hij denkt even niet aan hoe misselijk hij is.”

"De clowns weten Noah altijd te boeien en een lach op zijn gezicht te toveren.”

Veilige omgeving

Zijn ouders laten Noah meestal zijn gang gaan op de app. “Hij weet precies hoe het werkt en het is een veilige omgeving. Dat geeft ons de rust om het los te kunnen laten. De clowns voelen aan wat de bui van het kind is, waar ze behoefte aan hebben, en op welk niveau ze moeten spelen. Ze weten Noah altijd te boeien en een lach op zijn gezicht te toveren.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!