×

'Nop en Neel trekken haar even in een andere wereld'

Janiek is een optimistisch meisje. Ze is zes jaar en huppelt vrolijk het leven door. Toen ze net een paar maanden op school zat, kreeg ze leukemie. Haar moeder Debby vertelt over de behandelingen en over wat CliniClowns als Nop & Neel voor Janiek hebben betekend.

“Janiek heeft korte haartjes en een sonde in haar neus. Ondanks haar ziekte is ze heel vrolijk en redelijk fit. Ze wordt behandelt in chemoblokken van drie weken. In één van die weken voelt ze zich rot en in de andere twee weken doet ze overal aan mee. Dan gaat ze ook bij vriendinnetjes spelen.”

De eerste keer

"Ik wilde alles uit de kast halen, want Janiek was die dag niet zo gelukkig."

“De eerste keer dat Janiek in aanraking kwam met Nop en Neel weet ik nog heel goed. Ze was 4 jaar en werd voor het eerst opgenomen in het VUmc, toen mij werd gevraagd of de CliniClowns langs mochten komen. Ik kon me er niks bij voorstellen, maar dacht: we zien wel. Ik wilde alles uit de kast halen, want Janiek was die dag niet zo gelukkig. In het ziekenhuis is ze vreselijk op haar hoede en gespannen. Snel was ik overtuigd, Nop en Neel konden de spanning uit haar halen.”

“Janiek zat te tekenen toen Nop en Neel binnenkwamen. Ze zeiden: ‘Hé, daar zit een koningin!’ Janiek snapte er niks van, maar bleef de clowns intens observeren. Ze bleven netjes op afstand en gingen door met spelen: ‘Nou het is echt een koningin, moeten we buigingen maken?’ Ik zag Janiek echt groeien.”

Behandeling

“Naast de chemo kreeg ze om de paar weken een beenmergpunctie en een lumbaalpunctie. Als ze dan terugkwam van de OK, moest ze 4 uur op haar rug in bed liggen. Het is dan heel leuk als er twee clowns aan je bed staan."

"Nop & Neel pasten hun spel aan op haar."

"Nop & Neel pasten hun spel aan op haar. Zo gingen ze voorovergebogen staan zodat ze Janiek recht aan konden kijken en bleven ze rustig een kwartier met haar kletsen of bellenblazen. Als het even te druk voor haar werd, namen ze wat afstand. Ik kan dan wel gezellig met haar kletsen, boekjes lezen en filmpjes halen, maar zij trekken haar echt even helemaal in een andere wereld.”

Bloemenkraal

“Janiek is klaar met haar behandeling. Ze heeft haar laatste chemoblok afgesloten. Na dit blok heeft ze haar bloemenkraal gekregen, die symbool staat voor het afsluiten van de behandeling. Ze blijft regelmatig voor controles komen, maar als het goed is gaat er na dit blok geen rommel meer haar lichaam in.”

“Ze zal de prikken en de chemo niet missen. De grappen en grollen van Nop en Neel wel, want die hebben haar vaak door lastige uurtjes getrokken.”

Help mee, steun CliniClowns!

Laat zieke kinderen weer kind zijn

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?

Meld je aan voor de Neusflits

Doen! Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Afleiding voor held Reyan

Terwijl hij wacht op zijn operatie die over een paar uur begint, krijgt Reyan bezoek van clowns Stip en Fido. Met een act over SuperReyan die een cape nodig heeft, weten ze de spanning bij Reyan wat te temperen.