×

‘Op die momenten vergeet Thomas even alles wat hem dwarszit’

Dankzij de CliniClowns App vergeet Thomas (4) elke dag even zijn verdriet. “Sommige filmpjes heeft hij al zes keer gezien”, vertelt zijn moeder Kathy.

Hup en Moes gaan naar de supermarkt. Hè, waarom is er niemand in de winkel? Zonnepitjes willen ze! Hup gaat wel even kijken waar de bakker blijft, wacht jij hier Moes? Achter in de winkel zet Hup snel een bakkershoed op. Brood met zonnepitjes? Komt eraan! Oh nee het brood is op. Zwierig geeft hij Moes een zak met lucht, Moes kijkt beteuterd maar propt de zak toch maar in zijn mandje. Op naar de kaas. En ja hoor, Hup is opeens de kaasboer. Alles is op maar hij heeft nog wel kaasgaten! En weer krijgt Moes een zak met lucht.

Thomas belt met de CliniClowns via de app

Snel geprikkeld

Dit filmpje op de CliniClowns App heeft Thomas (4) al zeker zes keer gezien, vertelt zijn moeder Kathy. Thomas heeft ernstige epilepsie. Drie tot vijf keer per dag heeft hij een aanvalletje. Zijn rechterbeen doet minder goed mee waardoor hij voor lange afstanden in een rolstoel zit. Ook is hij heel snel geprikkeld en kan hij zo maar boos of verdrietig worden. “Maar als hij filmpjes kijkt op de CliniClowns App vergeet hij alles.”

Laat kinderen zoals Thomas even alle narigheid vergeten

Nina krijgt bezoek van de CliniClowns

Vrolijk

Thomas ontdekte de CliniClowns dankzij zijn zusje Nina (6). Omdat ook bij haar epilepsie werd vermoed, moest ze onlangs onverwacht 24 uur in het ziekenhuis blijven voor onderzoek. Nina vond dit vervelend, vertelt Kathy. “Ze was helemaal uit haar doen en verdrietig.”
Maar die rotdag eindigde toch nog vrolijk, omdat clowns Ziep en Lou opeens voor haar neus stonden. Kathy maakte er een filmpje van. Ziep wees naar de vlinder op Nina’s T-shirt. Wat is dat? Is het een knakworst? Een bij? Een mug? Ondanks alle hints van Nina en Lou, kon Ziep maar niet op het woord vlinder komen. Nina lag in een deuk, haar verdriet was even vergeten. En toen Thomas thuis het filmpje zag, kon ook hij niet ophouden met lachen.

Pure concentratie

“Hij straalde”, vertelt zijn moeder. Ze besloot meteen de app te installeren. “We zijn altijd op zoek naar iets dat hem kan helpen bij die plotselinge aanvallen van boosheid en verdriet.” De CliniClowns App is een schot in de roos, blijkt al snel. Sindsdien is Thomas elke dag meerdere keren met de app bezig. “Videobellen met de clowns durft hij nog niet goed, maar hij geniet zo van de filmpjes. Als hij boos of verdrietig is, pakt hij de tablet.”
 
Dan zien zijn ouders elke keer weer iets bijzonders gebeuren. “We zien pure concentratie op zijn gezicht, wat normaal niet veel voorkomt. Hij gaat helemaal mee in wat er op het scherm gebeurt en vergeet alles wat hem dwarszit.”

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?