×

Op tijd uit bed voor ‘calls’ met de clowns

Danielle (12) heeft een ernstige spierziekte. Vanwege haar broze gezondheid kan ze nog niet naar het kinderdagcentrum. Gelukkig heeft ze nu haar eigen ‘dagbesteding’: de CliniClowns App. Dagelijks heeft ze calls met clowns.

Clown Hup en Danielle zijn via de app druk met elkaar in gesprek. Opeens klinkt aan de kant van Danielle luid geruis. “Danielle! Wat is dat voor herrie? Wat gebeurt daar? Ik kom je redden!” roept Hup. “Dat is de waterkoker, mijn moeder zet thee”, zegt Danielle. “Yvonne, kan het een beetje zachter?”, roept Hup.

Danielle kan door de spierziekte SMA maximaal twee uur per dag in haar rolstoel zitten. De rest van de tijd ligt ze. Haar tablet op een stellage voor haar. Normaal gesproken gaat ze een paar keer per week naar het kinderdagcentrum. Door Covid-19 was het KDC dicht, maar ook nu het weer open is, blijft ze thuis. “Haar longinhoud is slecht en haar weerstand niet goed genoeg, dus voorlopig durven we het niet aan”, zegt haar moeder Yvonne.

Op tijd uit bed

Via Instagram ontdekte Yvonne de CliniClowns App. “Danielle meldde zich meteen aan en sindsdien heb ik geen kind meer aan haar”, vertelt ze. “Ze heeft het er hartstikke druk mee, net als haar vader die thuiswerkt heeft ze nu dagelijks ‘calls’, ze wil er zelfs op tijd haar bed voor uit.”

Danielle kende de CliniClowns al uit het ziekenhuis. Yvonne: “In 2017 had ze een scolioseoperatie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ze vond het vreselijk saai op haar kamer. Maar zodra de clowns binnenkwamen zag je een twinkeling in haar ogen.”

Dankzij de app is die twinkeling er nu elke dag. “Het is haar dagbesteding. Ze kijkt er shows en filmpjes en videobelt met de clowns.” Die gesprekken duren soms eindeloos, grinnikt Yvonne. “Laatst zat ze met clown Bob te kletsen terwijl ik wilde stofzuigen. Na een halfuur ben ik maar even gaan vragen hoe lang het nog ging duren. Ik moet gewoon mijn schema aan haar aanpassen!”

Betrokkenheid

Clown Hup is een van Danielles grote favorieten. Yvonne vindt het bijzonder dat hij zelfs de namen van het gezin kent. “Hé, daar is mama Yvonne”, zegt hij dan. Die betrokkenheid vind ik zo mooi.” Mathijs Scheeper (Clown Hup) geniet net zo hard van het contact met Danielle. “Ze babbelt heerlijk en heeft alles in de gaten. Dankzij de app is er een wereld voor haar opengegaan waarin zij bepaalt en zelf de controle heeft. Je ziet haar genieten.”

Hij heeft vaak een doorlopend spel met Danielle: “De ene dag ronden we af en de volgende dag pakken we het weer op.” Danielle maakte via een online tekenprogramma een helikopter voor Hup. Tijdens hun laatste sessie legde ze haar hand op het beeldscherm. 'Floep', dit activeerde de computer. ‘Mevrouw, waar wilt u heen?’ vroeg de heli. Mathijs: “Zoiets is een mooi moment om af te sluiten. De volgende keer gaan we samen op vakantie naar IJsland. Ik verheug me erop.”

Help je mee zodat we nog meer zieke kinderen en kinderen met een beperking kunnen bereiken?