×

Potje sparren met CliniClown Rocky

Kickbokser Rico Verhoeven loopt als clown Rocky een dagje mee met de CliniClowns in het ziekenhuis. “Wat een professionals. CliniClown zijn is letterlijk een vak apart.”

Zo’n suffe ouderwetse pet met oorkleppen, een geruite spencer, gespikkelde bretels en een blauw strikje om de nek. Niet bepaald een typische outfit voor een wereldberoemde kickbokser. Vooral het meest opmerkelijke stijldetail: de rode clownsneus, is even wennen. “Het past me allemaal, dat is al heel wat”, lacht de boomlange Rico Verhoeven. De topsporter is te gast bij de CliniClowns in het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis. Na een korte verkleedsessie loopt hij nu als clown Rocky een dagje mee met Moes en Zussie. “Ik ben compleet uit mijn comfortzone, maar het past wel in mijn straatje’’ lacht hij.
 
Tijdens het oefenen gaat hij er helemaal voor. Af en toe krijgt hij wat praktische aanwijzingen, maar het klikt verder perfect met zijn kersverse collega’s. Als Moes een muziekje speelt, swingen Zussie en Rico automatisch achter hem aan, de gangen over. Overal lachende gezichten. En geen spoortje terughoudendheid te bekennen bij de stoere bokser. “Met die neus op voelde ik me gewoon meteen écht CliniClown.”
 
Tussendoor vraagt Rico honderduit. Zo dacht hij altijd dat CliniClowns vrijwilligers zijn. Nee joh: Zussie en Moes vertellen hem over hun (theater)opleidingen, dat ze continu trainingen volgen om zichzelf te verbeteren. “Logisch ook, er wordt nogal wat van jullie gevraagd. CliniClown zijn is letterlijk een vak apart’’, vindt Rico.

De grote CliniClown Rocky

Pom, pom, pom. Als het trio even later in character de afdeling op swingt, heeft fan Luca, voor controle bij de neuroloog, totaal niet door dat zijn grote idool voor hem staat te dansen. Goh, grote clown, zie je hem wél denken. Luca is geïntrigeerd door het spel, dat organisch verloopt: Moes en Zussie zetten de toon, Rocky, de grote vriendelijke reus, volgt soepeltjes.
 
Als Rocky uiteindelijk zijn neus afzet, maakt hij Luca dolgelukkig. Rico Verhoeven! Hier! De jongen, die behalve epilepsie al zijn hele leven ernstige longproblemen heeft, wil uiteraard nog een stevig potje sparren met The King of Kickboxing. Hij straalt.
 
CliniClowns weten precies hoe ze kinderen kunnen laten lachen, en hoe ze hen uit hun schulp kunnen krijgen, stelt Rico later enthousiast vast. “Wat een professionals. Respect! Het is zó bijzonder wat zij doen.”
 
Overweegt de kampioen soms een carrièremove? Rico lacht. “Dit werk is geweldig mooi, maar mentaal zwaar lijkt me. Soms zie je zulke zieke kinderen. Acteren en improviseren vind ik in ieder geval erg leuk. “
 
Rico hoopt mensen te inspireren om donateur te worden. “Kinderen in het ziekenhuis zouden elke dag een CliniClown moeten kunnen zien. CliniClowns nemen kinderen even mee naar een andere wereld, waar geen angst is of pijn, alleen plezier en genieten. Dat is zo waardevol, daar moeten we voor vechten.”
 
Rico was op 15 december 2018 te zien als Clown Rocky tijdens de tv-uitzending Zet ‘m op.

Geef kinderen zoals Luca vrolijkheid, zelfvertrouwen & ontspanning.

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?