×

Spelen en leren met de CliniClowns

Ze spelen er nét, maar de CliniClowns kunnen nu al niet meer stuk bij staf én kinderen in medisch orthopedagogisch centrum KidzTower in Nieuwegein. “De CliniClowns voelen de situatie perfect aan.”

Orthopedagoge Eveline van der Vliet kende CliniClowns via de instelling waar ze voorheen werkte. Ze aarzelde dan ook niet om de clowns bij KidzTower te introduceren. “Ik had gezien hoe kinderen door hen uit hun schulp kunnen kruipen.”

KidzTower behandelt kinderen met ontwikkelingsachterstanden, soms in combinatie met gedragsproblematiek. Clowns Silly (Marieke van Nielen) en Billy (Siebe Fockens) hebben er onlangs als test twee blokken van enkele weken gespeeld. In eerste instantie voor de lach en fijne momentjes: “De kinderen kunnen even genieten en ontspannen.” Maar het spel levert ook waardevolle leermomentjes op, vindt Eveline. “Bijvoorbeeld op het sociaalemotionele vlak: je openstellen voor nieuwe mensen, iets leren over emoties.”

Clownsproef

“Kinderen die zich doorgaans afzijdig houden, bloeien op.”

Bij KidzTower zijn ze enthousiast over de ‘clownsproef’. “Kinderen die zich doorgaans afzijdig houden, bloeien op.” Zo ook een meisje met het syndroom van Down. “De eerste keer dat de clowns kwamen, wilde ze de clowns geen hand geven, al moest ze wel lachen om hun grapjes en volgde ze het spel aandachtig. De tweede keer begon ze meteen te zwaaien toen ze hen zag. Later gaf ze ze hen uit zichzelf een hand.”
 
Met name voor de kinderen met autisme was het wennen, zij vinden het niet altijd fijn om vreemden op de groep te ontmoeten. “De CliniClowns voelen de situatie perfect aan. Ze geven subtiel persoonlijke aandacht. Eén jongen doet vaak met zijn hand een slang na. Clown Silly nam dat over, dat is nu hun speciale begroeting. Hij begint dan meteen te glimlachen.”

Spiegel

Soms fungeren de clowns als spiegel. “We hebben kinderen die in no time heel boos kunnen worden. De clowns vergroten die emoties uit. Kinderen leren zo signalen bij zichzelf te herkennen en zien ook dat ze niet de enigen zijn die dat hebben.”
 
Wat KidzTower betreft blijven de clowns komen. Eveline: “We werken met thema’s, het zou leuk zijn als we daar met het clownsspel op kunnen aansluiten.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?