×

Sprankelen en verrassen als CliniClown Mimi

“Eén… Twee… Drie… Jij bent nummer vier! Vijf… Zes… Jij krijgt nummertje zeven…” Enthousiast plakt Karin Koster, die schuilgaat achter haar clownspersonage Mimi, briefjes op de hoofden van iedereen in de kamer van het ziekenhuis. Twee grote families en twee CliniClowns vullen de ruimte. Terwijl iedereen zijn ogen uitkijkt, gaan de clowns gewoon door waar ze gebleven waren. “Nummertje acht… negen… Hebben we iedereen gehad?”

Het is een van de mooie dingen die Karin Koster zich herinnert van ruim vijftien jaar werken als clown. In 2002 begon ze met spelen voor mensen met dementie en sinds 2014 speelt ze ook voor zieke en gehandicapte kinderen. Met een twinkeling in haar ogen vertelt ze over alle mooie, maar soms ook verdrietige momenten die ze heeft meegemaakt als CliniClown. “De kracht van spelen als clown zit in het echte contact. De verbinding voelen met de mensen waarbij je speelt.”

Elke dag is anders voor haar en daar past ze haar clownspersonage Mimi ook op aan. Wat Karin als clown wel bijna altijd bij zich heeft, is haar accordeon. “Dat instrument kan zomaar een ingang vormen van prachtig clownsspel.” Waar dat spel naartoe leidt, is telkens anders. “De ene keer hoor je iemand helder schaterlachen van plezier. Een dag later kan het contact met iemand ook juist heel  prachtig klein, verfijnd en daardoor heel kostbaar zijn.”

Het clownsspel is bijzonder

Karin lijkt honderd procent te genieten van haar werk als CliniClown. Maar het is niet altijd makkelijk. Zoals het moment dat ze de drukke kamer in het ziekenhuis binnenwandelde, samen met haar clownsmaatje. “Het was toen al een lange dag geweest en die kamer was zo vol”, vertelt ze. “Ik was moe en voelde me een beetje leeg.” 

Maar juist uit die leegte ontstond het spel van clown Mimi en haar maatje. De twee families van de kinderen op de kamer kwamen dichter bij elkaar. “Iedereen in de kamer deed mee en had er lol in dat wij er waren.” Juist op die momenten kijkt Karin met een glimlach terug. “Die verrassing en sprankeling op zo’n moment, alles wat ontstaat in het clownsspel, is ontzettend bijzonder.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

donatie

‘Als ze zo’n plezier heeft, merk je niet dat Belle ziek is’

Zware chemo’s, ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Leukemie zette het leven van Belle op zijn kop. Maar met de CliniClowns aan haar bed beleeft ze de wildste avonturen. Moeder Sietske: "Het is soms echt magisch."

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?