×

Storm vergeet even dat hij in het ziekenhuis is

‘Bons, bons, bons’, klinkt het vanuit de gang in het Maastricht UMC. Storm ligt veilig op schoot bij papa en giert het uit als clown Bums met de grootste moeite de kamer probeert binnen te komen. Gezucht en gesteun klinken vanuit de deuropening. “Storm vindt dat helemaal geweldig”, vertelt moeder Mariëlle.

Storm (5) heeft maag- en darmproblemen. “Dat is het enige wat we weten”, vertelt Mariëlle. Zijn buik is, ondanks vijf keer per dag ontluchten, opgeblazen en hij krijgt voeding via een sonde. Ook is hij de hele dag door afhankelijk van zorg, vijf keer per dag heeft hij een medicatiemoment. “Maar wat er precies mankeert, dat weten we niet.”

Overschatten

Storm ziet er aan de buitenkant vaak beter uit dan hoe het echt met hem gaat. En dat is frustrerend. “Daardoor overschatten mensen hem. ‘Hij ziet er toch goed uit?’, zeggen ze dan. En dat klopt”, zegt Mariëlle, “maar je moest eens weten wat we daar allemaal voor moeten doen.”
 
Daarnaast heeft Storm autisme. “Hij is sociaal emotioneel nog jong”, vertelt Mariëlle, “daardoor vindt hij het moeilijk om zijn gevoel te uiten.” Ook sociaal contact is voor Storm soms lastig. “Vaak pakt wat hij zegt of doet naar anderen toe verkeerd uit. Hij weet dan niet goed hoe hij moet reageren waardoor hij snel ongeïnteresseerd overkomt.”

Mee in Storms wereld

"Storm schatert met de clowns en dat doet hij niet snel.”

Als Storm de CliniClowns ontmoet, lijkt die sociale drempel verdwenen. “Storm zat met zijn handen voor zijn ogen.” Maar dat was geen reden voor de clowns om aan hem voorbij te gaan. “Ze waren heel rustig en begonnen te fluisteren. Zo zochten ze voorzichtig toenadering. En dat is precies wat Storm nodig heeft.”
 
“Omdat de clowns zo op hem inspelen, gaat Storm altijd mee in wat ze doen”, vertelt Mariëlle. “Bij hun wordt hij altijd energiek. Als je zo lang in het ziekenhuis bent en niks te doen hebt, dan is het fijn om te zien dat hij weer even plezier heeft. Hij vergeet waar hij is. Voor ons is dat geweldig om te zien. Hij schatert met de clowns en dat doet hij niet snel.”

Vogelknuffel

Ook als ze het CliniClowns College bezoeken, voelt Storm zich thuis. “Hij kwam binnen met zijn vogelknuffel. Die heeft hij altijd bij zich”, vertelt Mariëlle, “meteen pakten de clowns er ook een vogeltje bij, een kip. Voor Storm was dat een bevestiging dat zij net als hij zijn, zij vinden vogelknuffels ook leuk. De clowns gaan mee in hoe Storm dingen ziet en beleeft. Ze gaan op in zijn wereldbeeld en dan kruipt Storm uit zijn schulp.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?