×

'Een spannende ontmoeting voor Tobias met de CliniClowns'

Tobias (5) mag er na een week bedrust eindelijk even uit. Meteen nemen de CliniClowns Tobias mee in een bloedspannend avontuur. Gelukkig redt koelbloedige Super-Tobias de dag.

Tobias loopt blij de speelkamer in het Sophia Kinderziekenhuis in, regelrecht naar die spannende modelspoorbaan. Een mooi stationnetje, locomotiefjes, een lange houten trein: wat wil je nog meer op een feestelijke dag! Vandaag mag hij na een oersaaie week bedrust er eindelijk weer uit.

Maak plezier mogelijk...

Tobias is geopereerd aan fistels die ontstonden na een eerdere ingreep aan zijn urinebuis. Hij heeft hypospadie, een aangeboren aandoening die inhoudt dat de urinebuis op een verkeerde plek uitmondt. Hij werd als baby al geopereerd, maar er zijn sindsdien fistels ontstaan, vandaar deze hersteloperatie, vertelt moeder Rinske. ‘Het is onhandig met plassen, verder heeft hij er geen last van hoor.’

Stop locomotief, stop!

Als Tobias CliniClowns Bes en Ziep fluitend hoort binnenkomen, heeft de kersverse stationschef amper tijd om op te kijken. Het is echt opletten geblazen met alle drukte op het spoor. ‘Kijk maar.’ Tobias wijst naar een lange trein, die over het spoor raast. Dan roept Ziep: ‘Pas op Tobias!’ Wat nu? Een locomotief tuft helemaal de verkeerde kant op, recht op de voortrazende trein af. Ziep slaat zijn handen paniekerig voor zijn ogen. Stop locomotief, stop! ‘Bel de politie’, piept Bes benauwd.

Te laat! De locomotief kán al niet meer stoppen, de trein ook niet. Angstig kijken de CliniClowns Tobias aan. Ziep zweert dat hij de machinisten hoort gillen, Bes durft al niet meer te kijken.

Een held vinden de CliniClowns Tobias

Maar dan grijpt Super-Tobias in. Zonder aarzelen zet hij zijn hand voor de locomotief. Wat een held! Vervolgens leidt hij met zijn andere hand de snelle trein naar een ander, veilig spoor. Zelfverzekerd kijkt Tobias CliniClowns Bes en Ziep aan. Die kijken vol ontzag toe. ‘Kijk, zo gaat het goed’, zegt Tobias kalmpjes tegen de clowns, alsof hij níet zojuist een grote ramp voorkwam. Nee hoor, niks botsing! De trein arriveert veilig bij het station. ‘Op een klein stationnetje’, zingen de clowns van opluchting. De held van de dag zingt mee: ‘Hakke hakke puf puf, weg zijn wij.’ Goede reis verder!

Moeder Rinske lacht: ‘Ik was best nieuwsgierig hoe hij het zou vinden, maar Tobias vond de clowns meteen geweldig. Hij was niet bang of verlegen, er was meteen contact. Ik stond trouwens versteld van hun professionaliteit, ze pasten zich helemaal aan aan zijn belevingswereld. De ontmoeting was voor hem één groot feest. Hij zei achteraf nog, ‘ik vond het eigenlijk best wel leuk in het ziekenhuis’.

Maak verbeelding mogelijk, steun CliniClowns!