×

'Toen ze eenmaal binnen was zag ik haar ontspannen'

De 11-jarige Wendy heeft hyper mobiliteit en een chronische darmziekte. Haar darmen worden twee keer per week gespoeld. Gelukkig hoeft ze hiervoor niet meer naar het ziekenhuis, het kan gewoon thuis. In het CliniClowns College mag ze even alles vergeten en geniet ze van de extra gezonde pannenkoeken.

Nog een beetje afwachtend staat ze samen met schoolvrienden Jessy en Marco voor de grote rode deur van het College. Ze weet duidelijk niet wat ze mag verwachten, maar vindt het al te gek dat haar naam op het bord voor de deur staat. Zodra ze binnen in het College staat en clown Pien begint met haar grapjes, zie je de spanning van Wendy’s gezicht wegglijden.

De rondleiding door het College begint. We staan stil bij een spiegel die wel heel magische krachten lijkt te hebben en Wendy steekt haar tong uit. Clown Pien is in het spiegelbeeld van Wendy te zien, zonder dat ze naast haar staat. Jessy en Marco grappen en grollen mee en schaterend wisselen ze van plek met clown Pien. 

Ook moeder Erica en vader Johan lijken het reuze naar hun zin te hebben. “Wendy ging met een fikse pijn in haar buik naar binnen, maar toen ze eenmaal binnen was zag ik haar langzaam ontspannen. Dat was zo mooi om te zien. Wij als ouders genieten net zo hard mee. Even samen de narigheid vergeten”, vertelt moeder Erica. 

"Wendy ging met een fikse pijn in haar buik naar binnen, maar toen ze eenmaal binnen was zag ik haar langzaam ontspannen."

“Wendy tobt sinds haar geboorte al met haar darmen. Maar rond een jaar of zeven is er bij haar vastgesteld dat ze extreem luie darmen heeft. Dit komt vaak voor bij kinderen die hyper mobiliteit hebben. We spoelen haar twee keer in de week thuis. Voor we hiermee begonnen is ze opgenomen geweest. Via een neussonde werden haar darmen gespoeld, wat heel vervelend voor haar is.” 

Het gezin kan er niet gemakkelijk op uit gaan. “Wendy kan geen einden lopen. Rennen is er ook niet bij. Bij een dagje uit moeten we altijd kijken of we tussendoor een poos kunnen zitten, want anders houdt ze het niet vol. Ook kijken we of er genoeg toiletten in de buurt zijn. Soms kan een bezoek plots afgebroken worden, omdat Wendy zo’n pijn heeft dat we naar huis moeten."

In het College heeft Wendy het erg naar haar zin. Na het bakken van een cake, een gezellig verkleedpartijtje en alle fratsen van clown Pien zitten Wendy, Jessy en Marco tevreden aan de pannenkoeken. “Het was een top middag om nog vaak van na te genieten.”

Help mee, steun CliniClowns!

'Ik heb zoveel goede indrukken opgedaan vandaag'

Dertien jaar geleden ontmoette Natalie de CliniClowns en besloot ze donateur te worden. Toen we haar vroegen of ze iets lekkers wilde koken in het CliniClowns College was ze meteen enthousiast!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Doen! Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Samen duiken we in een prettige bubbel'

Liz wordt in DeKinderkliniek in Almere geprikt vanwege een vervroegde puberteit. Clown Pula zorgt voor afleiding.