×

'Twee ogen zo blauw'

Een bril met oranje glazen verraadt de slechtziendheid van de dame aan de koffietafel in een zorginstelling in Ede. Haar autoritaire voorkomen en verwarde uitspraken over leerlingen, doen de clowns vermoeden dat ze vroeger lerares was. Ze is wat star, maar gelukkig weten de CliniClowns het ijs te breken.

Dementie voert je vaak mee terug naar vroeger, terwijl het heden steeds verwarrender wordt. Om het ijs te breken in een huiskamer die grotendeels door de starre stemming van de dame wordt bepaald, zingen de clowns ‘breng eens een zonnetje onder de mensen’. De meesten genieten zichtbaar en zingen mee. Net als de lerares, of.. toch niet?

Als een jukiebox

Na afloop vraagt ze enigszins geagiteerd: “Staat dit nummer wel op de lijst?”. De clowns kijken elkaar verschrikt aan. Ze beginnen naar elkaar te vingerwijzen en er ontstaat een clowneske discussie over wie die lijst nu eigenlijk zou regelen. Er zit niets anders op dan het nog een keer te proberen. Bij het derde liedje is het raak. De oude dame lijkt content. Opgelucht door haar goedkeuring musiceren de clowns er op los. Als een jukebox die na jaren weer wordt ontdekt en afgestoft, spelen ze de ene klassieker na de ander.

Twee ogen zo blauw

Maar, zo gemakkelijk komen de clowns er niet van af. De ‘lerares’ vraagt steeds wat de bedoeling is van het gezang. “Dat wordt allemaal maar bij elkaar gesjord, voor Jan, Piet en Snot,” merkt ze wat bits op. Maar een vleugje ondeugend sarcasme ontgaat de clowns niet. Intuïtief en ongedwongen vinden ze onder die verharde laag een kwetsbare kant. Het ene moment verzoekt ze de clowns om rust en stilte. Het volgende moment begint ze zelf op tedere wijze te zingen. “Twee ogen zo blauw…”. Haar strenge houding krijgt een adempauze. Ze laat het los.

Help mee, steun CliniClowns!

‘Contact maakt het vak van CliniClown’

“Jij maakt kinderen toch aan het lachen”, hoort Hanneke Heessels regelmatig. Maar als clowns Hansje weet ze dat het vak van CliniClown veel meer is. “Als CliniClown heb je jaren geleerd, geoefend en gedaan."

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?

Spetterend avontuur in het ziekenhuis

Luca (3) moet alweer aan het infuus, gelukkig zijn Pier en Polleke er om te spelen. Wanneer de CliniClowns Luca zijn kamer binnenlopen, zetten ze samen met de speelgoeddieren het ziekenhuis op stelten.