×

'Ver weg, maar even dichtbij'

Een man, kromgegroeid en voorovergebogen, zit in een stoel. Hij is al in een ver stadium van dementie en het lijkt alsof hij weinig contact maakt. CliniClown Hansje loopt naar hem toe. Ze hurkt, zodat ze dichtbij zijn gezicht kan komen. De man, verdiept in zijn eigen wereld, kijkt omhoog en even licht zijn gezicht op.

Samenwonen

CliniClowns komen vaker op bezoek in deze zorginstelling in Zeeland. Tijdens hun bezoeken komt de echtgenote van deze meneer wel eens langs. Zij woont ook in dit verzorgingshuis in Zeeland. Zij heeft geen dementie, maar woont om een andere reden hier in het huis. De clowns leren haar een beetje kennen tijdens de bezoeken aan haar man. 

Een tijdje later is de vrouw verhuisd. Ze heeft nu een kamer dichter bij haar man. Niet alleen omdat ze dan dichter bij haar man is, maar ook omdat ze nu zelf dementie heeft. Beiden komen in een steeds verdere fase van dementie. Hoewel ze nu dichterbij elkaar wonen, lijken ze alleen maar verder van elkaar af te staan.

Huwelijksfeest

Het stel is 60 jaar getrouwd. De zorginstelling organiseert daarom een feest. CliniClowns Toos en Hansje zijn ook uitgenodigd. Ze zingen liederen en zetten het stel in het middelpunt. Na een tijdje zien de clowns dat zowel de man als de vrouw geraakt is. Tranen biggelen over de wangen van de vrouw. De man die normaal zo ver weg is, was weer aanspreekbaar. CliniClown Hansje hurkt naast de man neer. “Gefeliciteerd…,” zegt ze, “met uw 60-jarig huwelijk”. “Ja, ja, dat zal dan wel ja”, antwoordt de meneer stug. Tussen het stel zit een vrij grote ruimte. Hebben ze wel door dat zij nu 60 jaar getrouwd zijn? De clowns weten het niet. Het antwoord van de meneer doet je vermoeden dat hij zich niet realiseert dat het echt zo is. Wel weten de clowns zeker dat het stel door heeft dat het feest om hen draait en dat zij in het middelpunt staan. Ze genieten en het raakt hen, dat zie je.

Weer even dichtbij

Soms lijkt het alsof mensen met dementie enorm ver weg van je zijn, terwijl ze naast je zitten. Maar niet altijd zijn ze zo ver weg; soms komen ze door momenten weer even in het hier en nu, weer even dichtbij. Net als dit stel: beiden wel ver in de ziekte dementie, maar niet altijd ver weg. Misschien weten zij inderdaad niet dat zij getrouwd zijn, maar zij hadden héél goed door dat dit feest om hen draaide en ze genoten daarvan. En dát maakt het waardevol.

Help mee, steun CliniClowns!

'Hier heb ik echt geen zin in'

“Lopen jullie nog even mee naar boven naar mevrouw?”, vraagt een begeleidster in een zorginstelling. “Zij heeft namelijk echt geen zin, ze is zo chagrijnig.” Daar weten Brenda Pronker, ook wel bekend als CliniClown Olga, en haar collega wel raad mee!

Meld je aan voor de neusflits!

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

‘Ze is wel echt onder de indruk, je ziet het aan haar’

De 7-jarige Maud bezocht onlangs samen met haar gezin Circus CliniClowns in Colmschate. Ze is dol op de clowns en geniet volop. Moeder Gerliesse: "Ze is echt onder de indruk".