×

'Het effect is nauwelijks te beschrijven'

Vandaag staan we stil bij de 1 miljoenste ontmoeting tussen clown en kind in het ziekenhuis en wat we voor al deze kinderen en hun gezin hebben mogen betekenen. Elk kind is uniek en achter elk bezoek zit een bijzonder en uniek verhaal. Het verhaal van de moeder van Daan is daar een van.

Sandra van den Berg plaatste pas geleden een spontaan bedankje op onze Facebook pagina. Nieuwsgierig naar haar verhaal hebben we contact met haar opgenomen. Dit is wat ze ons vertelde over haar zoon Daan – en wat de CliniClowns voor hem betekenen. Een verhaal waar we trots op zijn.

Daan knapt er zo van op!

“Omdat je elkaar toch opzoekt, heb ik op Facebook veel contact met andere ouders die ook een ziek kind hebben. Dan schrijf ik wel eens dat ik zo´n leuk dagje in het ziekenhuis heb gehad, omdat de CliniClowns weer langskwamen. Daar krijg ik dan zoveel reacties op! Daarom dacht ik op een gegeven moment, dat moeten de CliniClowns zelf ook eens weten. Ze moeten gewoon weten hoe mijn zoon Daan van ze geniet. En vooral: hoeveel Daan ervan opknapt. Daarom heb ik mijn bericht op Facebook gezet. Wat fijn dat ik dat nu mag toelichten!”

Iedere maand 3 dagen in het ziekenhuis

“Daan heeft op vierjarige leeftijd epilepsie gekregen. Hij is nu twaalf en we hebben de hele medicijnkast zo´n beetje wel gehad. We zijn nu alweer ruim een jaar bezig met prednison stootkuren en wonder boven wonder reageert hij er aardig goed op. Hij moet nu alleen wel iedere vier weken naar het ziekenhuis, waar hij het medicijn drie dagen lang via een infuus toegediend krijgt. De derde dag is hij er dan altijd minder goed aan toe. Maar als de CliniClowns komen, is het bijna feest!”

Speciaal op donderdag

“Daan wordt behandeld in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Daar komen de clowns alleen op donderdag op bezoek. Daarom probeer ik er echt rekening mee te houden dat Daan op die dag in het ziekenhuis is. Het is voor hem zo´n oppepper!”

Vergeten waar hij is

''Als je het gezicht van Daan ziet, dan weet je genoeg. Hij klaart helemaal op.''

“Tegen half 11 komen ze. Daan zit dan al op ze te wachten. Biba komt altijd en begint net als Daan te stralen als ze binnenkomt. Het zijn gewoon maatjes! Als je het gezicht van Daan ziet, dan weet je genoeg. Hij klaart helemaal op. Dan is hij écht vergeten dat hij daar is. Dat weet ik zeker. Biba zorgt samen met clown Kwiep altijd voor een dolle boel.

Het effect is nauwelijks te beschrijven

“Ik kan me wel voorstellen dat sommige mensen denken, ‘oh ja, die CliniClowns die komen de boel even opleuken’. Maar dat is omdat ze het zelf niet meemaken. Hoe kan ik dat nu duidelijk maken? Ik had zelf voorheen eigenlijk hetzelfde idee, als ik eerlijk ben. Maar als je ziet wat het doet met je kind en met je eigen gevoel… Als ik hem zo zie zitten met een grote smile van oor tot oor op z´n gezicht en alles om hem heen vergetend... Het geeft zóveel voldoening. En ook emotie trouwens. Ik lach met een traan.

Daan ligt in het ziekenhuis en hij is ziek, maar zodra de clowns binnenkomen, klaart alles op. Dat doet heel goed. Oók voor de ouders. Even iets anders. Even lachen. Even niet meer in het ziekenhuis zijn, maar lekker flauwekullen. Dat is gewoon geweldig, echt waar. Daarom lieve CliniClowns: heel erg bedankt voor wat jullie voor mij en Daan doen.”