×

Voor Lieveke (9) zijn de CliniClowns heilig

Vanaf haar geboorte is het ziekenhuis haar tweede huis waar ze de gekste avonturen beleeft met de CliniClowns. Moeder Wieteke vertelt: “De verhalen die ontstaan met de CliniClowns blijven lang hangen bij Lieveke. Ze neemt de verhalen met zich mee en deelt ze het liefst met iedereen die voorbij komt.”

Wieteke kijkt graag terug op de momenten dat de CliniClowns haar dochter Lieveke aan het lachen maakten. Bijvoorbeeld toen Lieveke een aantal jaar geleden achter een dubbele sluisdeur lag in het ziekenhuis. “De clowns konden niet bij haar, toch wisten ze contact met haar te krijgen. Op één of andere manier maken ze altijd van niets iets. De CliniClowns gingen in de sluisdeur staan en stonden voor het raam. Lieveke vond het geweldig, alle narigheid om haar heen verdween voor even. Terwijl de CliniClowns achter het raam muziek speelden en hiermee contact maakten met Lieveke, ontstond ook toen een prachtig moment tussen haar en de clowns. Na elk bezoek van de CliniClowns kan Lieveke er weer tegenaan. “Ze is weer vrolijk, ontspannen en kan vervolgens makkelijker zware dingen aan.” 

Uit de sleur

Door meerde reanimaties kort na haar geboorte en later in haar leven, heeft Lieveke hersenletsel opgelopen en is ze matig verstandelijk gehandicapt. Daarnaast heeft Lieveke reuzengroei, dit betekent dat ze dubbele groeigenen heeft. Alles is dus vergroot, haar uitgerekende lengte komt op twee meter tien. Vanwege deze complicaties ligt Lieveke vaak in het ziekenhuis. Voor moeder Wieteke betekent dit veel spanning en zorgen. De CliniClowns zorgen ervoor dat niet alleen bij Lieveke, maar ook bij moeder Wieteke de spanning voor even verdwijnt. “Als de CliniClowns binnenkomen is het een feestje, ze halen je uit de ziekenhuissleur. Ook als ouders schakel je helemaal om, ik word er weer vrolijk van.” Doordat de CliniClowns overal een leuk verhaal van maken, openen er ook nieuwe deuren voor Wieteke. “Op de verhalen die de CliniClowns brengen kan je als ouders voortborduren met je kind, dat is zó leuk.”

Verhalenverteller

De verhalen die ontstaan met CliniClowns blijven lang hangen bij Lieveke. 
“Lieveke vertelt het aan de zusters, de dokter, haar opa en oma en op school. Voor haar is dat dan het verhaal van het ziekenhuis, alle narigheid komt hier niet in voor. Ze heeft iets positiefs te vertellen en dat is heel mooi.”

Koningsdag

“Ik wil laten zien dat zieke en gehandicapten kinderen niet alleen maar dingen niet kunnen, maar ook hun eigen talenten hebben"

Net als CliniClowns zullen Wieteke en Lieveke aanwezig zijn op Koningsdag 2019 in Amersfoort. Wieteke is namelijk één van de verhalenvertellers en ze heeft een missie: de koning vertellen hoe belangrijk het is dat zieke en gehandicapten kinderen kunnen meedoen in de normale samenleving. “Ik wil laten zien dat zieke en gehandicapten kinderen niet alleen maar dingen niet kunnen, maar ook hun eigen talenten hebben.” Hoe Lieveke danst in een gemengde groep is hier een mooi voorbeeld van. Zieke en gehandicapten kinderen dansen tijdens voorstellingen samen met ‘normale’ kinderen. “Het is prachtig om haar te zien stralen tussen de andere kinderen. Eindelijk is ze dan even geen uitzondering.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?