×

‘Wat een welkome afleiding!’

Kevin (10) ligt na een kleine ingreep aan zijn neus in Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Met honderd kilometer per uur scheuren de CliniClowns in het ziekenhuis zijn kamer door en hij is meteen klaarwakker.

CliniClown Plip staat vandaag in de vijfde versnelling. “Vroem vroemmmmmm! Aangenaam. Ik ben Plip Verstappen”, ratelt hij. “Vroemmm! Als ik in de auto zit noem ik mezelf ook wel Max. Geef me een auto en ik scheur naar de maan en terug.” 

Kevin ligt bij te komen van zijn operatie, maar raceclowns, die zijn duidelijk welkom. “Omdat hij veel last had van bloedneuzen is er een adertje in zijn neus dicht gebrand”, legt moeder Angela uit. Intussen verbouwt clown Silly de kamer tot racecircuit.

Het lege bed tegen de muur wordt een razendsnelle Toro Rosso STR11. Met plakband wordt de finishlijn getrokken. Hoppa, de baan is klaar.

Moeder Angela zit te glimmen naast Kevin. “De clowns voelen haarfijn aan of een kind vermaakt wil worden”, vindt ze. “Kevin is al tien, maar hij lag in een deuk. We hebben hierdoor opeens vrolijke herinneringen aan deze ziekenhuisdag. Wat een welkome afleiding!”

‘We hebben hierdoor opeens vrolijke herinneringen aan deze ziekenhuisdag.’

Bedgordijn als startvlag

Kevin zit inmiddels recht overeind. Hij wijst Silly het bedgordijn dat ze als startvlag kan gebruiken. “Goed idee, Kevin!” Silly vlagt, Plip vroemmmt er vandoor. En dan: BAM! De bedauto knalt hard tegen de muur aan. “Oepsie, ongeluk”, piept Silly. “Ik moest uitwijken, er stak opeens een speelgoedschildpad over!”, hakkelt Plip beteuterd. Silly overziet de puinhoop in de kamer. Wat als er nu een dokter langs loopt? “Plip, ik heb een hele belangrijke afspraak”, zegt Silly snel. “Dus we moeten weg. Nu. Meteen. Kóm! Dag Kevin, dag mevrouw!” En wég zijn de brokkenpiloten.

Lichte dag

Verderop in de gang staan Plip (Ralf Silvius) en Silly (Marieke van Nielen), te gniffelen. Silly: “Toen ik met clownen begon dacht ik nog, ik kan dit niet, ik moet de hele tijd lachen. Dit is zo’n fijne, lichte dag. We konden vandaag net wat verder gaan, en dat is ook zo leuk!”