×

'We genoten heel bewust van ieder moment'

Tijdens de behandeling voor een hersentumor ontmoette Lotte de CliniClowns geregeld in het ziekenhuis. Als haar ouders in 2014 horen dat ze is uitbehandeld, krijgt het laatste bezoek van de clowns een bijzondere lading. “Het betekende zoveel om haar te zien stralen”, vertelt moeder Annemieke. “Ik genoot heel bewust van ieder moment.”

Op anderhalf jarige leeftijd werd bij Lotte een hersentumor ontdekt. Nadat deze operatief was verwijderd en zij een jaar revalideerde, leek alles weer goed te zijn. De uitslagen van de controles waren goed en Lotte bleef vooruit gaan in spraak en motoriek. Twee jaar later werd er echter opnieuw een tumor ontdekt, die ondanks bestraling groter groeide. Verdere behandeling was helaas niet meer mogelijk.

Het was een moeilijke periode voor Lotte en haar ouders. Maar ondanks de vele behandelingen in het ziekenhuis was Lotte eigenlijk nooit bezig met ziek zijn. Ze bleef vrolijk en ondernemend. “Ze fietste met een grote glimlach over de ziekenhuisgangen”, vertelt haar moeder. “Ook in de laatste maand van haar veel te korte leven heeft ze volop gestraald.”

Bellen blazen

“Ze was even alleen met de clowns bezig”

Tijdens de lange herstelperiode van één van de eerste operaties, waarin Lotte opnieuw leerde lopen en praten, kwamen de clowns geregeld langs. Dit deed de familie erg goed. “Lotte zat op de gang van het ziekenhuis te spelen”, vertelt moeder Annemieke. Verderop kwamen twee CliniClowns de hoek om lopen, terwijl ze op een mondharmonica een zacht deuntje speelden. “Met alleen de mondharmonica en bellenblaas konden de clowns haar al verwonderen. Ze was even alleen met de clowns bezig en probeerde vrolijk de bellen te grijpen.” Vol bewondering keek Annemieke toe. “Er wordt vaak gesproken over CliniClowns als ontspanning voor kinderen, maar voor ons als ouders was het ook heel fijn om Lotte te zien stralen. Die glans in haar ogen te zien.”

Laatste bezoek

Voor Annemieke en haar man was het laatste bezoek van de CliniClowns het meest waardevol. Het was een emotionele en hectische dag. “We hadden net gehoord dat ze uitbehandeld was en dat dit de laatste dag in het ziekenhuis zou zijn”, vertelt Annemieke verder. Lotte kreeg tijdens dit bezoek een rode neus van de clowns. “Zelf wilde ze hem niet, maar ze gaf hem aan papa omdat hij niet bij het bezoekje van de clowns was. Die neus bewaren we nu op een speciale plek als aandenken aan ons vrolijke meisje.” 

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'De CliniClowns waren voor ons het ziekenhuis geworden'

Daan bracht een derde deel van zijn jonge leven door in het kinderziekenhuis. Na een moedige maar oneerlijke strijd tegen kinderkanker overleed hij in juli 2016 op 14-jarige leeftijd. Voor zijn moeder, Bertine van de Poll, zijn de momenten die Daan beleefde met de CliniClowns warme herinneringen.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?