×

‘We maken er altijd een feestje van’

Maartje (10) beleeft samen met haar familie en vriendinnetjes een onvergetelijk avontuur in het CliniClowns College. Clown Waldo en conciërge Mathilda nemen Maartje mee naar een heel andere wereld, vol koningen en prinsessen. “Ze is dol op verkleden. Dit is even een heel andere wereld. Niks hoeft!’

Boink. BOINK! De taartgooilessen zijn in volle gang, hoort clown Waldo, zijn oor tegen de lokaaldeur geplakt. Om ‘slagroomongelukjes’ met bezoekers van het CliniClowns College te voorkomen, is die op slot. De pret van Maartje en haar ouders, vriendinnetjes en broertje tijdens hun rondleiding door de clownsschool wordt er alleen maar groter van. Fijn, want Maartje kan wel een opkikker gebruiken.

Op 1-jarige leeftijd werd bij Maartje neurofibromatose ontdekt. “Een vervelende neurologische aandoening die nu vooral problemen in de ontwikkeling veroorzaakt”, legt moeder Darja uit. Op dit moment gaat Maartje naar een school voor langdurige zieke kinderen. “Die verandering kost energie. Dit bezoekje is echt even iets fijns en vrolijks.”
 

‘Een heel andere wereld’

De avontuurlijke tocht leidt het gezelschap naar de oergezellige schoolkeuken. Tijd voor versgebakken cake bij het warme haardvuur. Maar, wat is dat? Opeens ontstaat er geheimzinnig gat in de keukenmuur! Terwijl conciërge Mathilda nog tegensputtert, gaat het gezelschap meteen op avontuur: het gat door, een diepe donkere gang in. Ze ontdekken een schatkamer vol oude boeken, gewaden van fluweel, brokaat, malle schoenen en woeste hoeden.
 
Maartje transformeert op slag tot directeur: gekke bril, bonte jas en natuurlijk een bijpassende broek. Hoe fantasierijker, hoe beter. Vader Jacco krijgt een flinke bos hippiehaar, moeder Darja is mooi in groen satijn en tante Ilja straalt felroze. De vriendinnetjes worden prinses. Of koning. Of paard. Maartje glimt onder haar toverbril. “Ze is dol op verkleden. Dit is even een heel andere wereld. Niks hoeft”, zegt haar moeder. 

Conciërge Mathilda blikt even terug op de bijzondere ontmoeting: “Maartje stuurt het spel, zij is de baas. Wij passen ons aan wat de kinderen ons geven. Het mooie is dat ook de ouders opbloeien. Zij gaan met een lichter gevoel de deur uit.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?