×

‘We zagen even de echte Joah’

Joah is anderhalf jaar oud als hij voor het eerst in aanraking komt met de CliniClowns. Inmiddels is hij vijf en zijn ze goede vrienden voor hem. Moeder Kim vertelt: “Hij zag ze in het ziekenhuis, op het kinderdagverblijf, thuis en in het College. En nu ziet hij ze op de app.”

Joah (5) heeft astma en refluxziekte, wat inhoudt dat zijn maagzuur de verkeerde kant op gaat. Ook heeft hij autisme, waarbij hij veel begeleiding nodig heeft.

Snoet van Toet

De eerste ontmoeting met de CliniClowns vergeet Kim nooit meer: “Joah kreeg een maagsonde in het WKZ in Utrecht en heeft de hele nacht gehuild en gegild van pijn en spanning. De dag daarna kwamen de CliniClowns.
 
Ze zongen een slaapliedje voor hem over zijn knuffel: ‘Ik zag Toet, met zijn lieve snoet’”, zingt Kim. “Als moeder is dat ontroerend. Ik was de hele nacht bezorgd, als je je kind dan plezier ziet hebben kun je die zorgen vergeten. Je hoeft even niet te denken aan wat geweest is en wat nog komen gaat.”

Eén groot feest

Een paar jaar later komt clown Flip ook bij Joah thuis op bezoek. “Joah zat hem al op te wachten voor het raam. Toen Flip aankwam, opende hij zijn paraplu en werd hij zogenaamd meegenomen door de wind. Het was fantastisch.”
 
“Joah heeft ontzettend gelachen. Als je kind thuis zit van school door zijn problematiek en veel in het ziekenhuis komt, is leuke dingen doen die andere kinderen doen niet vanzelfsprekend. Dan zijn momenten als deze speciaal en waardevol. De momenten dat hij lacht en ontspant, dat hij even de echte Joah is, daar kunnen wij een hele poos op teren. Toen zijn opa en oma de filmpjes keken, omschreven ze precies wat het effect was: een onbetaalbare lach.”

Afgestemd op Joah

Ook in het CliniClowns College heeft Joah de clowns ontmoet. Kim vertelt: “Het College was vol details speciaal voor hem: zijn foto hing in de gang, zijn lievelingsdier stond er als beeldje en alles was afgestemd op wat hij nodig had.”

Inmiddels ziet Joah de clowns af en toe nog in het ziekenhuis, maar vooral via de app. “Daar komen de grappigste dingen voorbij: snorren van brandnetels, keukenplanten als haar, kruiden aan satéstokjes. Joahs problematiek valt op die momenten helemaal weg.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?