×

'We zijn met elkaar verweven'

Clownsduo Nop (Mirjam Molenaar) en Neel (Annelie Reijs) spelen al twintig jaar samen. “De lat ligt nog steeds hoog.”

“Hé, jullie zijn toch Nop en Neel?”, vraagt een jongen aan twee CliniClowns in de lift van het VU Medisch Centrum. “Ik lag hier jaren geleden”, zegt hij, terwijl een lach doorbreekt op zijn gezicht. “Nog bedankt, ik heb zoveel aan jullie gehad!” Mirjam Molenaar en Annelie Reijs, alias CliniClowns Nop en Neel kijken verrast op. “Dát is het leuke aan langdurig werken in één ziekenhuis”, zegt Annelie. “Je bouwt echt iets op.”
 
CliniClowns Nop en Neel zijn in het VU een vaste waarde: ze spelen er op de kinderafdeling, op de poli’s, in de wachtkamers en zelfs in de gipskamer. Nop is een naïef, dommig clowntje, dat soms onverwacht wild uit de hoek komt. Neel zit boordevol plannetjes en is eigenwijs. Mirjam: “Als clowns vullen we elkaar goed aan. We zijn met elkaar verweven. Onze energie is totaal anders, dát verschil is onze kracht.”

Ze spelen al twintig jaar samen, en de lat ligt nog steeds hoog. Mirjam werkte voorheen in een crisisopvang voor kinderen, Annelie was muziektherapeute. Ze vormden al een duo voor Annelie in 1993 begon bij CliniClowns. Mirjam volgde enkele maanden later. Na vier jaar gingen Nop en Neel samen aan de slag in het VU. Mirjam: “CliniClowns is nu een professionele organisatie, wij moesten toen nog álles zelf doen: pionieren.” Annelie: “Ook inhoudelijk was het zoeken. We studeerden hele acts in. Een telefoonact, een koekjesbak-act. Maar in ziekenhuizen bleek dat niet te werken. Zo bleven we onszelf verbeteren.” Mirjam: “Er was veel scepsis: wat hebben clowns nou te zoeken bij zieke kinderen? We hebben het echt moeten verdienen.”

Na al die jaren zijn Mirjam en Annelie nog net zo dol op hun vak. Mirjam: “De urgentie is groot als je speelt voor een ziek kind. Het belang van afleiding voor dat kind is een belangrijke drijfveer.” Annelie: “Het is zó mooi als er door spel echt iets met de sfeer en de energie in zo’n kamer gebeurt. Dat is mijn drive. Zelfs als het niet goed gaat met een kind kun je iets speciaals brengen. Ik vergeet nooit meer die jongen die net had gehoord dat hij niet meer beter werd. Hij wilde toch dat we langskwamen. We hebben heel rustig, heel klein gespeeld. Dat we iets voor hem konden betekenen, voelt nog steeds bijzonder.”

(foto's uit de oude doos: clown Neel)

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?