×

Xavi vliegt over de bergen met de CliniClowns

Als Xavi (8) voor het eerst heel even alleen is op zijn kamer in het Radboud UMC in Nijmegen, verschijnen er twee CliniClowns in de deuropening. Samen beleven ze de wildste avonturen.

Moeder Susan vertelt: “Ik was voor het eerst even weg bij Xavi. Precies op dat moment kwamen de CliniClowns bij hem langs. Toen ik weer boven kwam vertelde hij dat er een postbode met een pakket had aangeklopt. Dat daar ballonnen uit kwamen, waarmee hij samen met de CliniClowns over bergen gevlogen had. En dat hij bijna gevallen was, maar dat ze hem net op tijd vast hadden kunnen pakken om samen weer terug te vliegen.”

De CliniClowns brengen afleiding

Xavi heeft Moyamoya, een aandoening van de bloedvaten naar de hersenen. De aandoening zorgt voor veel tijd in het ziekenhuis en dat overheerst momenteel het leven van Xavi en zijn gezin. Gelukkig bieden de CliniClowns afleiding.

Moeder Susan heeft het spel geamuseerd aangehoord. Ze zag hoe Xavi en de clowns opgegaan waren in zijn verbeelding. Wat ze precies beleefden, kan ze niet na vertellen, maar dat is voor haar niet zo belangrijk. “Ik weet nog steeds niet wat er nou echt gebeurde in het spel met Xavi. Het enige wat ik weet is dat het een lach op het gezicht van mijn zoon toverde.”

Mee in de belevingswereld

" De clowns laden zowel de batterij van de kinderen op, als die van ons.”

Ook Revi (5), het broertje van Xavi, ontmoet de CliniClowns geregeld in het Radmoud UMC en gaat dan helemaal op in het spel. “Hij rent ze al tegemoet als hij ze aan hoort komen”, vertelt moeder Susan over haar jongste zoon. “Laatst heeft hij haaien met ze gespot”, lacht ze.  “Wat de CliniClowns bereiken met zoiets kleins is magisch. Ze brengen kinderen naar een andere wereld.”
 
Voor de broers Xavi en Revi zijn de clowns een uitkomst. Susan: “Ik vind het geweldig hoe de CliniClowns meegaan in hun beleving. De jongens weten dat de clowns volwassenen zijn. Maar zodra de rode neus op gaat, zijn ze van gelijke leeftijd voor ze. De CliniClowns hebben het ongeremde van een kind en het veilige van een volwassene. Dat maakt het zo bijzonder magisch.”

De gedachten verzet

In het ziekenhuis beleven Xavi, Revi en hun gezin moeilijke momenten. Susan vindt het knap dat de clowns hen dan toch even uit hun situatie kunnen optillen: “Er hangt dan een donderwolk boven ons hoofd. Op zo’n moment is het moeilijk om je gedachten te verzetten. Toch lukt het de clowns. Dan schiet ik vol uit dankbaarheid. En het duurt niet lang voor dat overgaat in een schaterlach om de simpelste dingen. Ik vrees en ik ben dankbaar dat we de CliniClowns nog vaak tegen gaan komen. De clowns laden zowel de batterij van de kinderen op, als die van ons.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!