×

'You are my sunshine'

Met subtiele opgewektheid treden de CliniClowns al zingend de huiskamer van de zorgwoning binnen. Hier ontvouwt zich het beeld van mensen met dementie die onbewust op zoek zijn naar helderheid in hun mistige dagen.

Onder de tafel zien de clowns een tappend voetje. Het blijkt van een dame te zijn die zich door snelle overprikkeling doorgaans terugtrekt in haar kamer. Maar bij het horen van liedjes uit vervlogen tijden, wil ze niet vluchten. De vrouw ontpopt zich, gedragen door de zacht kabbelende toonladders, tot een vlinder. Met een haast dromerige blik brengt ze aria’s ten gehore die samensmelten met de klanken van CliniClown Olga’s trekharmonica.

Het werkt aanstekelijk. Meer mensen beginnen mee te wiegen. Hun ogen krijgen meer glans. Nieuwsgierigheid naar wat komen gaat, brengt ze in het hier en nu.

Inmiddels bekijkt de verzorgende de oude dame vanuit de keuken en fluistert: “Als haar dochter dit nu zag. Zo heb ik haar nog nooit gezien”. Wanneer de clowns op zoetgevooisde wijze het liedje ‘You are my sunshine’ ten gehore brengen, schuift de oude dame haar stoel naar achter. Ietwat breekbaar, maar vol overtuiging richt ze zich op. Ze begint te walsen met clown Jaja die haar begeleidt bij een elegante draai.

Waar voorheen een verstilde vrouw zat, danst en zingt er nu een gracieuze ‘grande dame’. Als dank voor dit moment pakt ze het gezicht van de clowns met haar doorleefde, maar nog steeds verfijnde handen vast. In alle tederheid plant ze een zoen op hun beider wangen. Haar uiting van dankbaarheid voor dit moment.

Help mee, steun CliniClowns!

'Twee ogen zo blauw'

Een bril met oranje glazen verraadt de slechtziendheid van de dame aan de koffietafel in een zorginstelling in Ede. Haar autoritaire voorkomen en verwarde uitspraken over leerlingen, doen de clowns vermoeden dat ze vroeger lerares was. Ze is wat star, maar gelukkig weten de CliniClowns het ijs te breken.

‘Contact maakt het vak van CliniClown’

“Jij maakt kinderen toch aan het lachen”, hoort Hanneke Heessels regelmatig. Maar als clowns Hansje weet ze dat het vak van CliniClown veel meer is. “Als CliniClown heb je jaren geleerd, geoefend en gedaan."

'Ik weet het niet meer'

CliniClowns Olga en Jaja komen eens in de zes weken op dezelfde huiskamer. Een mevrouw daar vindt de clowns altijd erg leuk. Op een dag als Olga en Jaja weer deze huiskamer binnen stappen, is de mevrouw er niet.