×

Ze brachten hem snel in vrolijkere sferen

Al vanaf 1-jarige leeftijd ontmoet Ramon (12) de CliniClowns. De afgelopen jaren bouwde hij een sterke band met de clowns op. Nu nog spelen de CliniClowns een belangrijke rol in het leven van Ramon.
 

Ramon is geboren met een ernstige bindweefselaandoening (Loeys Dietz) waardoor zijn organen langzaam achteruit gaan. Ook is hij snel vatbaar voor ziekten en loopt hij makkelijk een infectie of ontsteking op. Vanaf zijn geboorte wordt Ramon daarom regelmatig in het ziekenhuis opgenomen en geopereerd. Hoewel de vooruitzichten niet heel positief zijn, staat Ramon heel vrolijk in het leven en geniet hij van heel veel momenten.

Door de vele maanden in het ziekenhuis kwam Ramon al vroeg in aanraking met de CliniClowns.  Hij kreeg dan iedere woensdagochtend bezoek van dezelfde clowns. “Ramon keek hier erg naar uit. Hij wilde die ochtend dan ook echt niks anders. Geen school, geen dokters, want dan komen de CliniClowns. De band tussen de clowns en Ramon werd iedere keer weer sterker”, vertelt moeder Annie.

Vrolijke sferen

Ramon is vaak zo ziek geweest dat hij weinig kans op overleven had. Voor zo’n risicovolle operatie praatte hij dan graag met de CliniClowns. “Ramon wilde dan echt alleen samen met de clowns zijn en praten. Ze schonken aandacht aan die serieuze kant, maar brachten hem ook snel weer in vrolijkere sferen”, vertelt Annie.

Ook in de periodes van herstel na een operatie of ziekte, haalt Ramon veel kracht uit de bezoekjes van de CliniClowns. “Na zo’n bezoek van de clowns krijgt hij weer energie om rechterop in zijn bed te zitten en heeft hij zin om dingen te doen. Nadat de CliniClowns weer uit zijn ziekenhuiskamer zijn verdwenen, zou hij het liefst in zijn rolstoel kruipen om even te kijken wat ze bij de andere kinderen gaan doen.“

Thuis heeft Ramon via de CliniClowns App contact met de clowns. Moeder Annie: “Of hij ze nu ziet op de CliniClowns App of in het ziekenhuis, de klik is er gewoon. Voor Ramon betekenen ze heel veel. In moeilijke tijden zijn ze ervoor hem.“

Wederzijdse vriendschap

Marieke Lustenhouwer speelde de laatste drieënhalf jaar zeer regelmatig als CliniClown Noena met Ramon. “Ramon is een bijzonder mannetje. Hoe ziek hij ook is, we hebben altijd spelplezier. Als we dan bij hem zijn, probeert hij toch even zijn hoofdje omhoog te doen of steekt hij zijn duim omhoog. Het is een moment waar hij naartoe leeft, maar ik ook. Je bouwt samen iets op, het voelt als een wederzijdse vriendschap.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?