×

‘Ze is wel echt onder de indruk, je ziet het aan haar’

De 7-jarige Maud bezocht onlangs samen met haar gezin Circus CliniClowns in Colmschate. Een fijn dagje uit met z’n allen, want de zintuigprikkelende voorstelling van de clowns is ook voor de kleine Maud goed te volgen. “Ze is wel echt onder de indruk, je ziet het aan haar”, vertelt moeder Gerliesse.

De dag begint goed voor Maud als clown Bougie in de ‘bakkerij’ van de circustent een dienblad vol deeg voor haar neus legt. Een beetje aarzelend besluit Maud samen met clown Roos een lekkere cake van kneedzand te maken, die ze op de loopband achterlaat als ze klaar is. Broertje Huub en zusje Fien bakken gezellig mee.

Toen Maud 10 maanden oud was, werd duidelijk dat ze zich trager ontwikkelde dan leeftijdsgenootjes. Over de jaren zorgde dat voor een ontwikkelingsachterstand, Maud leert nu op haar eigen tempo en in haar eigen ritme. Als vrolijke meid houdt ze erg van gezelligheid en voor haar jongste broertje Imme (6 maanden) zorgt ze maar wat graag.

In de ‘werkplaats’, het tweede onderdeel waar Maud naartoe gaat, wuiven de clowns met grote waaiers langs klankbuisjes, die voor een prettig geluid zorgen. De eerste glimlachjes breken door bij haar en wanneer iedereen met een eigen CliniClowns Toet-knuffel door de ruimte mag lopen en springen, voelt ze zich helemaal op haar gemak. Als dierendokter Diederik-Jan achter het gordijn tevoorschijn komt om iedereen te waarschuwen dat paard Hinneke rust nodig heeft omdat ze zich moet voorbereiden op de bevalling van haar veulentje, daalt het volume al snel.

‘Spitter spetter, spitter spetter, spatter spatter spat!’ Maud mag mee naar het interactieve spel van de wasserette waarin clowns Hup en Roos handdoeken ’wassen’ in een ballenbak met wel duizend ballen. Steeds sneller worden de ‘bubbels’ omhoog gegooid tot ze allemaal in de lucht vliegen. Stinken de handdoeken nog steeds? Dan gooien we er toch nog lekker wat sop bij! Clown Roos laat Maud even ruiken aan de handdoeken. Vindt Maud de handdoeken nu ook lekker ruiken? Tuurlijk! Dan mogen de handdoeken opdrogen!

De tijd vliegt voorbij en op de tribune van de piste kijkt Maud toe hoe het veulentje eindelijk geboren wordt. De verschillende circusacts die langskomen, houden Maud’s aandacht vast: van de acrobaten die trucjes uitoefenen op hun ladders tot de flamencodanser die jongleerde met hoepels. Dan is het tijd om afscheid te nemen van het circus. Iedereen mag de piste op om het veulentje van dichtbij te bewonderen en paard Hinneke uit te zwaaien.

Nog nagenietend van alles wat ze net heeft gezien, eet Maud op haar gemakje een appel. “Ze is wel echt onder de indruk, je ziet het aan haar”, vertelt moeder Gerliesse. Ze is dan ook dol op de clowns. “ Ze luistert en kijkt nog vaak naar jullie cd’s en dvd’s. Ze kent de liedjes van Boemtata uit haar hoofd. ‘Kienie clows’ en ‘jaaaa, Boemtata’ zingt Maud dan”, aldus Gerliesse.

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?