×

‘Ze lichtte helemaal op’

Myrthe (6) heeft een stofwisselingsziekte, waardoor ze zowel lichamelijk als verstandelijk beperkt is. Ze heeft al veel bezoeken van de CliniClowns gehad, maar de laatste keer gebeurde er iets bijzonders. Nog voordat de clowns haar kamer instappen, veert ze op! “Het effect van de CliniClowns is zo onbeschrijflijk mooi. Dat is prachtig om mee te maken.”

Myrthe en haar moeder Marit staan op het punt om naar huis te gaan als twee CliniClowns de ziekenhuiskamer binnen wandelen. Nog voordat ze kunnen beginnen, veert Myrthe op en graait ze vrolijk richting de clowns. Een uitzonderlijke gebeurtenis, want Myrthe heeft de verstandelijke leeftijd van een veel jonger kind en onthoudt bijna niets. “Maar deze keer werd ze enthousiast! Die rode neuzen en de outfits; ze herkende de CliniClowns en wist meteen dat er iets ging gebeuren”, vertelt Marit trots. “Ze lichtte helemaal op!”

Toen Myrthe een paar maanden oud was, werd een zeldzame stofwisselingsziekte bij haar vastgesteld. Hierdoor was ze veel ziek. Sinds twee jaar moet zij om de 4 maanden naar het ziekenhuis voor een operatie en bijbehorende dagopname. Hierdoor heeft ze de CliniClowns al vaak gezien. “Ik probeer te ontdekken wat hen zo bijzonder maakt”, vertelt Marit lachend. “Ik denk dat het te maken heeft met hoe ze te werk gaan, dat maakt ze uniek. Het is geen standaard riedeltje. Ze zien Myrthe echt en spelen in op hoe zij zich voelt en hoe zij reageert. Het effect is zo onbeschrijflijk mooi. Dat is prachtig om mee te maken.”

Niet alleen voor Myrthe zijn de bezoekjes van de clowns zeer welkom. “Voor ons als ouders is het ook heel fijn”, vertelt Marit. “Zeker toen we dag in dag uit in het ziekenhuis zaten. Myrthe was vaak erg ziek, dus dan dacht ik ‘sla deze kamer maar over’. Maar vaak keken ze toch even en kwam er toch iets uit. Een lach, geluidjes.” Voor Myrthe en haar gezin zijn de clowns dan ook niet zomaar afleiding. “Het gaat om de oprechte aandacht, het contact. Aanvankelijk dacht ik dat het om het hier en nu ging, maar blijkbaar onthoudt ze het dus wel. De herkenning was duidelijk zichtbaar. Een heel bijzonder moment.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?