×

‘Ze vergat op dat moment even alle zorgen’

Dagmar (13) kreeg als peuter de diagnose epilepsie, maar groeide er al vrij snel overheen. Nu, na tien jaar, is het onverwachts teruggekomen. Moeder Mariska vertelt hoe de epilepsie hun leven belemmert en hoe de CliniClowns het gezin door moeilijke tijden slepen.

Het begon allemaal toen Dagmar twee jaar oud was. Ze groeide op zonder problemen, alleen viel ze regelmatig op de grond en liep ze tegen meubels aan. Voor Mariska en haar man was dit nog geen reden om zich zorgen te maken. Pas later kreeg Dagmar de diagnose epilepsie. Toch zorgde ook dit niet voor enorme paniek binnen het gezin. Bovendien groeide Dagmar na een jaar over de epilepsie heen.

Gevaarlijk  

Dagmar met een rode CliniClowns neus.

Tien jaar later kwam onverwachts de epilepsie terug, een enorme klap voor het gezin. De klachten zijn een stuk heftiger nu ze ouder is. Haar epilepsie bestaat uit plotselinge aanvallen waarbij ze ongecontroleerd met haar ogen begint te knipperen en daarbij in haar broek plast. Dit maakt het dagelijks leven van Dagmar en haar ouders een stuk lastiger. Dagmar mag bijvoorbeeld vrijwel nooit alleen de straat op. Ze heeft geen enkele controle over een aanval, wat gevaarlijk kan zijn op drukke, openbare plekken. Ze moet daarom elke dag naar school worden gebracht en gebruikt daar de lift in plaats van de trap.  

Geef kinderen zoals Dagmar een moment van afleiding en plezier

Belemmering  

Moeder Mariska: “Nu Dagmar ouder is, is het een stuk lastiger om met haar epilepsie om te gaan. Ze is altijd verdrietig als ze weer begint te knipperen. Ook belemmert het ons dagelijks leven. Wanneer we iets willen ondernemen als gezin moeten we bijvoorbeeld altijd zeker weten dat er een toilet aanwezig is.”

Een aanval heeft er zelfs voor gezorgd dat ze in het ziekenhuis belandde. Dagmar ging naar zolder, toen ze bovenaan de trap plotseling een epileptische aanval kreeg. Het was al te laat om te roepen voor hulp en ze viel van de lange trap naar beneden. Ze lag een week in het ziekenhuis.

Ontmoeting met de CliniClowns  

Daar kwamen de CliniClowns langs. De eerste keer stuurde Dagmar ze uit angst weg. Maar daarna overtuigden de andere kinderen op de zaal haar dat de CliniClowns er zijn om je blij te maken, niet bang. De eerstvolgende keer keek Dagmar voorzichtig mee. En inderdaad: de clowns bezorgden haar een glimlach. “Ze vergat op dat moment even alle zorgen, ze fleurde weer helemaal op.” Nadat Dagmar zo enthousiast was geworden wees een kindje op de afdeling haar op de CliniClowns App. Sindsdien heeft ze dagelijks contact met de clowns en zijn ze een groot onderdeel van haar leven.

Vriendschap  

Moeder Mariska: “Tijdens het videobellen straalt ze echt, dan is ze zo ontzettend blij. Dagmar gaat verdrietig naar boven en komt weer stralend naar beneden. Ze ziet de CliniClowns als haar beste vrienden en als haar uitlaatklep. Wanneer ze verdrietig is, zeg ik ook altijd: ga maar even met je vrienden bellen. De CliniClowns weten echt alles van Dagmar. Ze kan alles aan hen kwijt.”  

Gelukkig gaat het de laatste tijd goed met Dagmar. De medicijnen doen goed hun werk en de aanvallen komen nauwelijks meer voor. Als haar epilepsie en daarmee haar aanvallen zullen stoppen, ziet het gezin een positievere toekomst tegemoet waarbij Dagmar eindelijk zelfstandig kan worden.

Geef kinderen zoals Dagmar een moment van afleiding en plezier