×

Zieke kinderen even opvrolijken

Jokelien Vles (45) werkt als gastvrouw in het CliniClowns College in Amersfoort. Kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking krijgen hier, samen met hun gezin, een persoonlijke voorstelling. Ze kunnen zelf meedoen: lekker zingen, dansen en verkleden!

Waarom CliniClowns?

“Tijdens een ziekenhuisopname van mijn zoon zag ik twee CliniClowns in actie. Het was fascinerend om te ontdekken hoe ze via een ballon contact met hem maakten en een glimlach op zijn gezicht toverden. Het had iets magisch. Kinderen en ouders zijn even niet bezig met hun zorgen. Dat kan bijdragen aan de genezing.”

Wat is jouw bijdrage?

“Als gastvrouw ontvang ik het gezin en ik stel het kind gerust als dat nodig is. Ik zorg ook dat alles klaarligt voor de voorstelling, zoals een bellenblaasmachine, nepeieren en rode neuzen die tijdens de show uit het zolderluik moeten vallen. Ter afsluiting bak ik voor het gezin pannenkoeken.”

Hoeveel tijd maak je ervoor vrij?

“Ik werk twee keer per kwartaal een dag voor het CliniClowns College. In zeven uur tijd zijn er dan vier voorstellingen. Terwijl ik pannenkoeken bak voor het ene gezin, is de volgende voorstelling alweer bezig. Het is wel inspannend werk. Bovendien vind ik het soms best indrukwekkend en confronterend om een ziek kind en de ouders mee te maken. Juist daarom wil ik ze zo goed mogelijk begeleiden.”

Welke ervaring zal je altijd bijblijven?

“Het blijft prachtig om te zien hoe de clowns kindjes opvrolijken die heel timide binnenkomen. Na de voorstelling stapt zo’n kind dan hand in hand met de clown de keuken binnen. Het meest aangrijpend vond ik een jongen die was uitbehandeld. Iedereen besefte dat dit een van zijn laatste ervaringen zou zijn. Toch kon hij genieten van de dag. Hij was zelfs vrolijk.”

Wat levert dit vrijwilligerswerk je op?

“Aan het eind van een lange dag voel ik me voldaan, dankbaar en ook moe. Tegelijkertijd heb ik nieuwe energie gekregen. Zowel de kinderen als hun ouders, maar ook de clowns en ikzelf hebben een mooie dag gehad. Daar gaat het om. Het werkt ook relativerend. Je weet weer wat echt belangrijk is: gezond zijn.”

Welke uitdagingen ben je tegengekomen?

“Soms is de confrontatie met lichamelijke beperkingen best heftig, bijvoorbeeld als een kind nauwelijks kan bewegen. Om het achter me te laten, moet ik daar thuis wel even over vertellen. Zelfs voor deze kindjes weten de CliniClowns de voorstelling zo aan te passen dat zij er volop van kunnen genieten.”

Wat mist iemand die geen vrijwilligerswerk doet?

“Je mist het kijkje in een compleet ander deel van de samenleving. Het mooie van vrijwilligerswerk is dat je uit je vertrouwde kringetje stapt en ervaringen opdoet in een totaal andere omgeving. Ik kan het iedereen aanraden: kijk eens om je heen en stap in een andere wereld.”

Bron: De Verwondering | Tekst: Wieger Favier

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Een spannende ontmoeting met de CliniClowns

Tobias (5) mag er na een week bedrust eindelijk even uit. Meteen nemen de CliniClowns Tobias mee in een bloedspannend avontuur. Gelukkig redt koelbloedige Super-Tobias de dag.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?