×

Altijd in actie, tegen de stress en voor het goede doel

Anesthesie verpleegkundige Alfred de Jong voert wanneer hij maar kan actie voor CliniClowns. ‘Ik heb de clowns heel hoog zitten.’

Hij werd ooit Nederlands kampioen zeilen in een clownspak, afgetopt met een rode CliniClowns-neus. Ook maakte hij talloze fietstochten om geld op te halen voor CliniClowns, van een rondje IJsselmeer tot een Elfstedenfietstocht of een rit van van Nederland naar Parijs. De clowns liggen Alfred de Jong, anesthesie verpleegkundige in het Franciscus Gasthuis Vlietland Ziekenhuis in Rotterdam, nu eenmaal na aan het hart.

Fanatiek sporten is voor hem hét middel om alle stress uit zijn systeem te krijgen, vertelt hij. In zijn werk maakt hij vrijwel dagelijks heftige dingen mee. “Ik zie dingen die soms door merg en been gaan”, vertelt hij. “Jonge mensen met kanker, kinderen met ernstige ziektes, de gevolgen van ongelukken, noem maar op. De één heeft een psychiater nodig om daarmee om te gaan, ik ga sporten”, zegt hij. Behalve wedstrijdzeilen houdt Alfred van hardlopen, fietsen, skiën, kitesurfen en bergbeklimmen. Het houdt hem in balans, maar hij wil er ook graag iets mee betekenen voor anderen. Als hij aan wedstrijden meedoet, probeert hij er daarom altijd voor te zorgen dat CliniClowns er ook iets aan heeft.

Een levensgroot verschil

Zoals die dag, bij de Ronde van Texel, toen hij in zijn geïmproviseerde overwinnaarstoespraak vooral aandacht besteedde aan het werk van de clowns. “Ik zei, wij staan hier nu fijn aan het strand met een drankje, maar ik zie in het ziekenhuis ook heel andere dingen. Toen vertelde ik meer over wat de clowns zoal meemaken en betekenen in het ziekenhuis.” Binnen een half uur zat er negenhonderd euro in zijn emmertje.
 
En zo gaat het vaak. Soms zet hij zijn acties lang van tevoren op touw, andere keren verzint hij ze ter plekke. “Ik ben altijd aan het broeden op iets leuks. Het is veel werk, maar geeft me ook energie. Ik zie de clowns vaak in het ziekenhuis aan het werk. Ze zijn belangrijk voor kinderen die lang in het ziekenhuis moeten liggen of pijnlijke onderzoeken moeten ondergaan op bijvoorbeeld oncologie. Als de clowns erbij zijn, maakt dat een levensgroot verschil, de kinderen ontspannen veel meer, ze worden afgeleid. Dat maakt het voor mij ook makkelijker mijn werk te doen, als ik bijvoorbeeld een infuuslijntje aan moet leggen. Ze spelen ook bij ouderen met dementie, fantastisch. Ik vind het gewoon geweldig wat ze doen, ik heb ze heel hoog zitten.”

Film over Alfred

"Ik heb de clowns heel hoog zitten"

Hij is ook weleens actief voor andere goede doelen, maar met CliniClowns heeft hij iets speciaals. Hij was al eens op uitnodiging op het hoofdkantoor in Amersfoort en kreeg daar een uitgebreide rondleiding. “Ze reageren bij CliniClowns altijd meteen enthousiast als ik weer een plannetje drop.”
 
Filmmaakster Marloes Haagen (On Air Media) werd geraakt door zijn drive en wil een film over Alfred maken. Via een crowdfundingsactie probeert ze fondsen te werven. Als het lukt, wordt ‘Loslaten’ in april 2020 vertoond tijdens het SportFilmFestival Rotterdam. De film wordt ook weer ingezet om geld in te zamelen voor CliniClowns en andere goede doelen. Hier vind je de pitch-video en meer informatie over het project: http://bit.ly/2ZGi3Or 

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!