×

Een zeilrace vol gevaren

Catamaranzeilers Bob Hensen (25) en Thomas de Jong (17) hebben voor niet zomaar een race gekozen om geld in te zamelen voor CliniClowns. De twee avonturiers vlogen dit weekend naar de andere kant van de Atlantische Oceaan om mee te doen aan Florida 300 Endurance Catamaran Race, een zeilrace langs de kust van Florida. Onderweg trotseren ze riffen, haaien en krokodillen!

Volgens Alfred de Jong, teammanager van de catamaranzeilers en vader van Thomas, hebben ze twee maanden lang intens getraind voor deze tocht. “Thomas kwam op een dag thuis en zei ‘hé pap, nu ik goed kan zeilen, wil ik ook iets terugdoen. Ik wil de Florida 300 zeilen voor CliniClowns.’ We hadden niet veel tijd meer dus we begonnen direct aan de voorbereiding. Wat allereerst inhield dat we uitvoerig de Safety Procedures moesten doorlezen, want deze race is niet zonder gevaren.”

Olivier met CliniClown Waldo

Thomas komt uit een zeilersfamilie en heeft al wat prijzen gewonnen. En ook Bob weet zijn mannetje te staan op een catamaran. Maar deze tocht is van een heel ander kaliber. Alleen al een broodje overboord gooien kan grote gevolgen hebben. Alfred:  “De kans is niet groot, maar het kan gebeuren dat ze haaien tegenkomen. Daarom mogen ze ook geen brood overboord gooien. Een catamaran heeft niet veel meer dan een trampoline, een zeil en twee drijvende delen. Je kunt gemakkelijk omslaan en dan is het een kwestie van heel snel weer uit het water zien te komen.”

Krokodillen, riffen en stromingen

"Als ze pech hebben worden ze door een mega golf terug op het strand gegooid.”

Haaien zijn niet de enige zorg van de jongens. Zo kunnen ze ook niet over elke kust lopen. “De jongens mogen ’s avonds vanwege krokodillen bij Key-West niet op het strand komen. Daarnaast kunnen ze niet overal aan land gaan door sterke winden en komen ze flink wat riffen, stromingen en rare rotsen tegen.”

De eerste dag van de tocht is het moeilijkst. “Door een flinke aanlandige wind en riffen hebben ze de eerste paar kilometers een grote uitdaging te pakken. Als ze pech hebben worden ze, zodra ze net op de boot zitten, door een mega golf weer terug op het strand gegooid. En na 20 kilometer komen ze over een grote rif, wat even spannend is.” Maar Alfred maakt zich daarna minder zorg. “Gelukkig kunnen ze na die eerste dag wat gemakkelijker doorvaren.”

Blaren en uitdroging

Maar de grootste uitdaging heeft volgens Alfred de Jong te maken met uithoudingsvermogen. “Daarom moeten ze zorgen dat ze genoeg drinken en hun krachten sparen door niet te vaak om te slaan. Ze zullen flinke blaren krijgen op hun handen en pijn in hun rug, want varen op zo’n boot is niet heel comfortabel. Ik heb dan ook gezegd dat als op de derde dag alles tegenzit en ze heel moe zijn, ze gewoon even aan land moeten gaan. Met een goede powernap komen ze weer op krachten en kunnen ze daarna verder gaan.”

Gelukkig is de catamaran goed bevoorraad met de nieuwste technische snufjes. Zoals navigatieapparatuur, zenders om haaien op afstand te houden, alarm-pijlen, een track-and-trace systeem en fotoapparatuur, om de tocht vast te leggen.
 

Steun de jongens

De race eindigt op 21 mei 2016 om 11 uur ’s avonds. Je kunt de jongens nog steunen! Je vindt hier meer informatie.

Succes jongens! Toi, toi, toi.

Help mee, steun CliniClowns!

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?

Afleiding voor held Reyan

Terwijl hij wacht op zijn operatie die over een paar uur begint, krijgt Reyan bezoek van clowns Stip en Fido. Met een act over SuperReyan die een cape nodig heeft, weten ze de spanning bij Reyan wat te temperen.

Start een goede doelen actie!

Alle goede doelen acties, hoe klein of groot ook, zijn voor ons belangrijk. Met de opbrengsten van jouw actie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten.