×

Mevrouw Van den Burg-Baas (100) vroeg niet om cadeaus, maar om donaties aan CliniClowns

Mevrouw Van den Burg-Baas werd afgelopen januari diep geraakt toen ze bij Tijd voor Max de uitzending over CliniClowns zag. Op haar verjaardag besloot ze daarom niet om cadeaus te vragen, maar om een donatie aan CliniClowns.

Mevrouw was in januari nog 99 jaar, al oogt ze stukken jonger. Ze heeft haar hele leven vrijwilligerswerk gedaan en is altijd al maatschappelijk betrokken geweest. Zo collecteerde ze voor het Rode Kruis en KWF Kankerbestrijding, en werkte ze namens vrijwilligersorganisatie UVV onder andere in ziekenhuizen.

‘Die arme kinderen vergeten meteen hun leed’

De uitzending van Tijd voor Max raakte haar meteen: “Het ontroerde me toen ik zag dat de clowns, zodra ze met hun rode neusjes binnenkomen bij zieke kinderen of mensen met dementie, gelijk die lach brengen. Die arme kinderen vergeten meteen hun leed. De clowns benaderen het kind op precies de goede manier en schenken oprechte aandacht. Ze raken zo’n kind zodat het even, al is het maar voor vijf minuten, door het clownsspel uit de ellendige situatie komt.”

Donaties in plaats van cadeaus

Mevrouw Van den Burg-Baas besloot donateur te worden, maar een vast bedrag per maand kan ze eigenlijk niet missen, vond dochter Len. “Mijn moeder was daar verdrietig over. Toen overlegden we over een manier waarop ze CliniClowns wel zou kunnen steunen.” Afgelopen 29 februari vierde mevrouw haar honderdste verjaardag. Ze lacht: “Het is hetzelfde als 99 worden of 101 hoor. Ik heb niets te klagen, ik kan nog horen, zien en lopen met mijn rollator.”

Dochter Len: “Mensen vroegen vooraf al voorzichtig of ik cadeausuggesties had. Maar mijn moeder heeft alles al wat haar hartje begeert. Dus samen bedachten we dat het leuk zou zijn om gasten voor het verjaardagsfeest een bijdrage voor CliniClowns te vragen.” Len nam contact op met CliniClowns. Er werd meteen enthousiast gereageerd, vertelt ze. “Ook als ik vragen had werden die meteen beantwoord. Bovendien kreeg ik een hartstikke leuk pakket opgestuurd dat we op het verjaardagsfeest konden gebruiken met vlaggenlijnen, een poster, folders, echt van alles en nog wat.”

Prachtige opbrengst

De gasten gaven gul, de actie resulteerde in het fantastische bedrag van 1100 euro. Een mooier verjaardagscadeau had ze niet kunnen krijgen, vindt mevrouw. “Ik ben nog geroerd door alle support. Ik besef dat er veel mooi werk van het geld gedaan kan worden en het is helder waar het geld naartoe gaat. Ik hoop dat anderen ook een dergelijke actie bedenken als er iets te vieren valt en dat de aanvoer van donaties doorgaat, want de CliniClowns doen fantastisch werk.”
 

Help je mee zodat we nog meer zieke kinderen en kinderen met een beperking afleiding en plezier kunnen brengen?