search menu noun_57078 arrow-down cadeau kominactie team location calendar close camera euro plus info hand hart-hand person share check edit filters beeldmerk
×

‘Met clownsneus voel je je echt anders’

We kennen hem allemaal: de rode neus. Maar waar komt de neus vandaan en waarom hebben clowns hem eigenlijk? Marieke, Daniëlle en Thomas – beter bekend als CliniClowns Silly, Mies en Bob - vertellen hoe belangrijk deze neus is voor hun werk. “Het opent de hele wereld,” vertelt Marieke.

Als CliniClowns lopen Marieke, Daniëlle en Thomas vaak rond met een grote rode neus. Welke neus dat precies is, mogen zij zelf kiezen. Er zijn neuzen in allerlei vormen en maten, kleuren en materialen. Maar wat vooral belangrijk is, is dat het goed voelt.

“Wanneer de kinderen ons zien lopen met een rode neus is het direct duidelijk”, vertelt Daniëlle. “Er gaat iets gebeuren.” Thomas is het hiermee eens, “de rode neus schept andere verwachtingen.”

Alles mag

Zo laat de rode neus de buitenwereld weten: dat is een clown. “Het onderscheidt ons van de anderen, van al het gewone,” vertelt Marieke. “Het opent de hele wereld. Ouders en kinderen stellen zich heel anders op tegenover een CliniClown dan tegenover een dokter. Ze vertellen dingen die ze niet snel aan anderen vertellen. Of ze gaan zelf ook raar doen. Alles mag ineens.”

Ook Daniëlle vindt dat het dragen van een neus een belangrijke toevoeging is voor het contact met de kinderen. “Hij zorgt ervoor dat je echt contact kunt maken. Kinderen worden heel open en eerlijk. En dat heeft toch echt met die neus te maken.”

'Met een rode neus voel je je anders'

Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de clown zelf, als acteur, kan de rode neus belangrijk zijn. De neus is een onderdeel van de clown. Hij moet goed voelen en bij de clown passen. “Als dat niet goed zit, heeft het onbewust invloed op je spel. Dat merken kinderen,” legt Thomas uit.

“Het was net alsof ik in de ogen van de ander, zag wat er met mij gebeurde."

“Met een goede neus voel je je echt anders”, vertelt Daniëlle. “En dat ervaren de kinderen ook.” Marieke herkent dit van de eerste keer dat zij een clownsneus opzette, “het was net alsof ik in de ogen van de ander, zag wat er met mij gebeurde terwijl ik het van binnen ook voelde.”

Natuurlijk is een rode neus alleen niet genoeg, vertellen de clowns. “Je herkent clowns ook zonder rode neus. We hebben een bepaalde energie en kracht, een soort positieve aanwezigheid. Alleen maakt de neus dit wel makkelijker zichtbaar.” 

Help mee, steun CliniClowns!

Laat zieke kinderen weer kind zijn

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?

Olivier grijnst van oor tot oor

"Zodra Olivier de stem van clown Waldo hoorde, werden zijn ogen groot en brak er een glimlach door die niet meer weg ging. Ik denk dat dit het mooiste en grootste cadeau is geweest dat we Olivier hebben kunnen geven."

Start een goede doelen actie!

Alle goede doelen acties, hoe klein of groot ook, zijn voor ons belangrijk. Met de opbrengsten van jouw actie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten.

search menu noun_57078 arrow-down cadeau kominactie team location calendar close camera euro plus info hand hart-hand person share check edit filters beeldmerk