×

CliniClowns helpen kinderen speels revalideren

Een jongetje wordt door zijn fysiotherapeute opgehaald in de wachtkamer. “Gaan jullie nu eens mee naar mijn therapie?”, roept hij als hij Polleke (Carla Schmidt) en Joep (Ria le Sage) ziet. Zijn therapeute vindt het goed. “Ik héb de clowns”, galmt hij dolblij door de gang.

 De CliniClowns zijn voor sommige kinderen erg belangrijk, vertelt Myrthe Schwartz, fysiotherapeute bij Revalidatie Friesland. Als een therapeut dat nodig acht, sluiten ze aan. Bij fysiotherapie, maar ook bij logopedie, ergo-en muziektherapie, en zelfs in het zwembad. Wat de CliniClowns toevoegen verschilt per kind. “Soms helpen ze angst te verminderen. Als kinderen op de clowns letten doen ze soms net dat stapje meer. Tóch nog een keer staan, tóch nog maar een extra stukje lopen.”
 
De kinderen hebben vaak een zware periode achter de rug, en revalidatie is pittig. “Revalideren is grenzen verleggen. Dat gaat vaak makkelijker als de kinderen op de clowns focussen. Normaal gaat een oefening acht keer goed, met hen erbij opeens tien keer. De motivatie wordt opgevijzeld. Dat vervelende gewicht wordt opeens een telefoon en dan gaat een kind er wel mee in de weer.”
 
“We zijn hun bondgenootjes, maar het kind weet het meestal beter dan de clowns, doét alles beter”, zegt Carla. “In het ziekenhuis duiken we met het kind even in een andere wereld. In de revalidatie staat de therapie voorop, binnen de behandeling kijken we wat we kunnen toevoegen. We hebben meer een dienende rol.”

Carla vertelt over haar band met Jonathan (13), een jongen met een hersentumor die ze al kent uit het academisch ziekenhuis Groningen (UMCG). “Soms moet hij in de therapie torens omgooien voor kracht en motoriek. Om hem te klieren, bouwen we dan een hele ranke toren die enorm moeilijk te raken is. Of een stevige die bijna niet omvalt. Dan wordt hij soms opeens fanatiek en is het knallen.”

Meerwaarde

Joep en Polleke voelen haarfijn aan wat een kind nodig heeft en wat de therapeut wil. Myrthe: “We hebben aan een half woord genoeg, daardoor heeft hun aanwezigheid therapeutische meerwaarde. Ze voelen als collega’s, we willen ze niet meer missen. Ze maken ook onze werkdag luchtig en vrolijk.”  
 
Polleke en Joep worden ingeseind. Een jongetje moet vanuit de kliniek per lift naar de oefenzaal beneden. Dat ging vaak moeizaam, tot Polleke haar kazoo, een blaasinstrumentje, tevoorschijn toverde. Gniffelend: “Hij wist niet wat hij hoorde toen ik er keihard op begon te spelen. Als er nu een therapeut bij ons in de lift staat, kijkt hij me veelbetekenend aan: tijd voor ons ‘irritante liftmuziekje’. Als de deur sluit, doet híj zijn handen voor zijn oren en ga ik los, en Joep op haar mondharmonica. De jongen loopt nu vrolijk de lift in, en even vrolijk naar therapie.”

Jonathan, Myrthe en Polleke en Joep waren te zien in de tv-uitzending Zet ‘m Op op 15 december 2018. Bekijk de uitzending hier terug.
 

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer je oude mobiel of cartridges!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

‘De clowns mogen bij ons echt altijd binnenkomen’

De eerste keer dat Benthe (5) CliniClowns Tip en Pom zag, was ze een beetje opstandig na alweer zo’n vervelende ziekenhuisopname. Maar de clowns konden bij haar toch nog ene lachje tevoorschijn toveren

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer kinderen een bezoek van CliniClowns! Met een donatie maak je medemogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten.