×

'CliniClowns zijn echt een lichtpuntje waar hij naar uit kijkt'

Twee jaar geleden werd Jonathan na veel vage klachten eens goed onderzocht. De diagnose was meer dan schokkend: een hersentumor. “De grond werd onder mijn voeten weggetrokken”, herinnert moeder Louise zich die inktzwarte dag. “Je wilt je kind voor alles behoeden, maar dat kan niet.”

Een loodzwaar medisch traject volgde. De dagen van haar zorgeloze vrolijke zoon werden opeens gedirigeerd door heftige chemo’s, MRI-scans, medicatie, een sonde, revalidatie, fysiotherapie. Maar Jonathan is zijn droge, puntige humor nooit kwijtgeraakt. Zijn rollator heet Fendt, naar zijn favoriete tractormerk. “In zijn periode van revalidatie had hij twee rolstoelen, de ene was de Ferrari, de andere de Jaguar. Dan was het: welke nemen we vandaag”, lacht zijn moeder.

Meer dan afleiding

Niet zo gek dus dat Jonathan sinds de allereerste ontmoeting met de CliniClowns een stevige band met hen heeft opgebouwd. Geinen met Joep en Polleke is genieten. “De CliniClowns zijn vanaf het begin heel belangrijk voor hem, echt een lichtpuntje waar hij altijd naar uit kijkt”, vertelt Louise. “Hij leeft ervan op.”
 
Zowel in het ziekenhuis als in het revalidatiecentrum heeft hij de clowns vaak op zijn kamer gehad. Ze betekenen voor hem meer dan alleen afleiding. Tijdens zijn revalidatie waren ze er bij de fysiotherapie vaak bij om hem te triggeren, zodat hij net dat extra stapje zou zetten.
                                                                                                            
Het maakte de therapie vrolijker en lichter voor hem. Met hun spel zorgden de clowns ervoor dat Jonathan zich gemotiveerd voelde om net dat stapje extra te doen in zijn revalidatie. “Mooi om te zien dat ze altijd aansluiting weten te vinden, in wat voor staat Jonathan ook is. Ze geven hem energie en een lach. Ze voelen hem haarfijn aan. Wat kan hij vandaag aan? Hoe kunnen we hem een beetje uit zijn schulp halen? Iedere keer weer denk ik: hoe doen ze dat? Het is echt vakwerk.”
 
Louise wordt net zo blij van de interactie met de clowns als haar zoon. “Heerlijk om te zien dat hij eventjes uit zijn ziek zijn wordt gehaald. Zijn ogen beginnen te stralen, de levendigheid komt weer terug. Dat houdt je op de been.”

Dankbaar

Jonathans ziekte heeft enorm veel impact op het gezin. De zorg voor hem is niet te combineren met werk. “Maar het is ook heel fijn om het te kunnen doen, als moeder wil je er gewoon voor je kind zijn als dat nodig is.  We slepen elkaar er doorheen.” Ze is dankbaar dat de clowns hem af en toe opvrolijken. “Hij heeft in het ziekenhuis zo vaak gevraagd: komen de CliniClowns vandaag? Ze maken dat hij straalt.”
 
Jonathan was op 15 december 2018 te zien in de tv-uitzending Zet ‘m op (op NPO 1). Tijdens de uitzending verrasten Joep en Polleke hem: zij regelden een ontmoeting tussen Jonathan en zijn idool André van Duin. Kijk hier de uitzending terug.

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?