×

‘Een kort bezoekje van de clowns maakt al haar dag'

Lise gaat haar hele leven al ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Ze revalideert nu, maar fysiotherapie vindt ze écht niet leuk. Tot Boem en Toffie van het oefenen een feestje maken. Moeder Dittie: “Lise krijgt door de CliniClowns weer zelfvertrouwen.”

“Nee joh, zo moet dat niet. Wacht, ik doe het wel even voor.” Kleine Lise kijkt CliniClowns Boem en Toffie stralend aan. Haar maag- en darmproblemen hebben haar zo verzwakt, dat lopen nog maar moeilijk gaat. Ze revalideert en krijgt fysiotherapie in het AMC, iets waar ze een hekel aan heeft. “Haar stoma maakt haar extra angstig”, zegt moeder Dittie. “Als ze hard oefent bestaat de kans dat de stoma eruit schiet, dat maakt haar bang om te lopen.”

Fysiotherapie met de clowns

Maar vandaag is het allemaal een stuk makkelijker. En leuker. Toen ze de clowns vanochtend tegenkwam op de gang, vroeg Lise namelijk of ze meegingen naar fysiotherapie. De therapeute vond het gelukkig meteen goed. Boem en Toffie glimmen. Ze doen enthousiast mee, maar kunnen er he-le-maal niks van.
 
Lise zal weleens laten zien hoe het moet. Ze straalt als de twee klunzen vol bewondering toekijken. Het oefenen wordt ineens een feestje. “Je ziet haar groeien”, zegt haar moeder. “Ze krijgt zelfvertrouwen door de CliniClowns. Mooi om te zien dat ze hén opdrachten geeft, zij heeft de touwtjes in handen en vergeet haar angst.”
 

Een glimlach door de clowns

Lise heeft een aangeboren zeldzame genafwijking. Ze heeft zware maag- en darmklachten, haar bloedsuiker is onstabiel en ze heeft een motorische ontwikkelingsachterstand omdat ze zoveel op bed lag. Lise krijgt meestal sondevoeding. Sinds een jaar heeft ze een stoma, en hoewel ze weer twee maanden ziek zijn achter de rug heeft, gaat het toch iets beter. “Ze eet weer iets, en ze is aan het oefenen met lopen. Ook zijn we naar school gaan weer op aan het bouwen.”
 
De CliniClowns zijn een grote afleiding. “Ze is gek met ze. Ze komt ze al haar hele leven tegen. Ze kwamen ook op de mytylschool waar ze destijds naartoe ging. Als ze de CliniClowns ziet heeft ze meteen een grote glimlach op haar gezicht. Ze zijn belangrijk voor haar. Het is zo knap dat zij zo goed inspelen op elk kind. Door de clowns is ze even weg van de ziekte, het ziek zijn is er even niet. Een bezoekje van tien minuutjes maakt een nare dag helemaal goed.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Lever dan je oude kleding in!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

‘De clowns mogen bij ons echt altijd binnenkomen’

De eerste keer dat Benthe (5) CliniClowns Tip en Pom zag, was ze een beetje opstandig na alweer zo’n vervelende ziekenhuisopname. Maar al snel begon ze stiekem te lachen om de clowns.

Kom appen met de clowns

Met de CliniClowns App kunnen zieke en gehandicapte kinderen direct contact hebben met de CliniClowns. Op hun mobiel of tablet. Thuis of in het ziekenhuis.