×

Geen trucjes, maar écht contact

Ellen speelt als CliniClown Pom in onder meer ziekenhuizen. Voor zieke kinderen is zij een belangrijke steun én afleiding.

Vrijwel meteen na het afronden van haar opleiding dramatherapie, meldde Ellen zich aan bij CliniClowns. Daar vonden ze haar nog iets te jong. “Je moet hiervoor nu eenmaal stevig in je schoenen staan”, weet ze nu.

Droombaan

Na zeven jaar werken als dramadocent op een middelbare school en een aantal clownscursussen, deed ze opnieuw auditie. Met succes dit keer: Ellen kreeg haar droombaan. Ze speelt alweer bijna tien jaar de ondeugende CliniClown Pom in verschillende ziekenhuizen.

Ellen wilde CliniClown worden om met haar spel anderen te helpen. “Ik doe niet aan leuke trucjes, het gaat echt om interactie. Zo van hé… we hebben allebei die twinkelende ogen, laten we even de fantasiewereld in duiken! Kinderen worden dan even uit hun akelige situatie getrokken.”

De kracht van écht contact

"Voor elk ziek kind een CliniClown, wat zou dat mooi zijn!”

In de CliniClowns-trainingen leerde Ellen over de kracht van contact. “Als CliniClown heb je altijd je voelsprieten uitstaan. Wat wil het kind, waar heeft het op dat moment behoefte aan… In het ziekenhuis maken kinderen zoveel dingen mee waar ze geen grip op hebben. Artsen lopen in en uit, ze krijgen prikken, moeten behandelingen ondergaan. Juist daarom kan het fijn zijn als een kind in het spel wel even de regie krijgt.”

Voor elk ziek kind een CliniClown

Soms krijgt Ellen kippenvel van ouders die achteraf naar haar toekomen en haar bedanken. Laatst liep ze binnen bij ouders met een zieke baby. “Toen we contact maakten met het kindje lachte het. Meteen begonnen de tranen te stromen bij de ouders, ze voelden de ruimte om hun emoties er te laten zijn. Dat is zo mooi. Elke dag weer zie ik het positieve effect van ons werk. Dat gun ik nog veel meer kinderen. Voor elk ziek kind een CliniClown, wat zou dat mooi zijn!”