×

‘De CliniClowns brengen nieuwe energie’

Het team van woonzorgcentrum Aafje Slinge was vooraf enigszins sceptisch over het allereerste bezoek van de CliniClowns. Maar in no time is iedereen om. “Ze laten de bewoners stralen.”

Zodra CliniClowns Lou en Toni de huiskamer van het Rotterdamse verpleeghuis Aafje Slinge inlopen, komt bewoonster Hannie op hen af. Hannie is toe aan wat actie. Binnen een paar tellen al doet ze met hen een vrolijk dansje. Als de clowns dan ook nog een zelfbedacht liedje inzetten, is ze helemaal in de wolken. “Hannie, Hannie, Hannie”, zingen de clowns, terwijl Hannie meewiegt.

Dagbestedingscoach Nathalie de Meersseman ziet het met een brede glimlach aan. Ze is oprecht verrast door de positieve reuring. Ook bewoners die normaal gesproken minder snel te porren zijn voor een activiteit of die vaak verzonken zijn in zichzelf, doen mee met de clowns. Het is de eerste keer dat de CliniClowns hier zijn, vertelt ze. Het bezoek is mogelijk gemaakt door de stichting ‘Vrienden van Aafje’ die regelmatig leuke extraatjes voor de bewoners verzorgt. Het is een pilot om te kijken hoe het bevalt.

Niet kinderachtig

Cliniclowns met een bewoner van een woonzorgcentrum.

Het team was voorafgaand aan het bezoek van de CliniClowns nogal sceptisch, vertelt Nathalie eerlijk. “We hebben hier ook vaker individuele clowns gehad, geen CliniClowns dus. Eerlijk gezegd vond ik die altijd wat kinderachtig.” Maar dat gevoel slaat vanaf het eerste moment om. De medewerkers zien meteen hoe bijzonder het effect is.

“De CliniClowns komen rustig binnen en benaderen de bewoners met respect”, zegt Nathalie. “Op een manier van: we hebben contact, wat er qua spel uit deze ontmoeting voortkomt zien we dan wel weer. Ze laten elke bewoner in hun waarde. Is er iemand die niet wil meedoen, laten ze deze bewoner ook met rust. Maar zodra ze een opening aanvoelen, spelen ze daarop in.”

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie afleiding en plezier

Magneet

Van tevoren werden de CliniClowns bijgepraat over de bewoners op de vier etages waar ze vandaag spelen. Daarna gaat alles eigenlijk als vanzelf. Nathalie ziet hoe de bewoners eerst verbaasd opkijken. Sommigen komen meteen naar ze toe, anderen houden nog wat afstand. Maar de vrolijkheid die de clowns meebrengen, werkt al snel als een magneet.

Nathalie: “Je ziet de mensen actief worden: dat is iets leuks, ik wil meedoen. Ook mensen die normaal nooit mee zouden doen of doorgaans helemaal niet reageren, zijn geprikkeld. Het brein wordt opeens geactiveerd. En allemaal op uitnodiging: het is geen moeten, maar als je mee wilt doen met het spel is dat alleen maar hartstikke leuk.”

Stralen

Als CliniClowns Toni en Lou bij een bewoner zitten die normaal alleen maar interesse heeft voor zijn krantje en de tv, begint hij opeens mee te doen met gekke bekken trekken. De medewerkers weten niet wat ze zien. “Dit bezoek geeft nieuwe energie. Het mooiste vind ik dat mensen gaan stralen door de interactie met de clowns. Je ziet ze genieten, ze hebben weer het gevoel: ik doe er nog toe. Dat doet ook echt wat met ons als medewerkers. Het is soms echt even slikken hoor. Het is bijzonder om te zien hoe goed de clowns dit kunnen.”

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie afleiding en plezier