×

'De CliniClowns zijn de olie op onze poli'

Kinderarts Michel Weijerman haalde de CliniClowns naar zijn downpoli. Daarmee is de cirkel rond: meer dan 25 jaar geleden richtte Weijerman’s grote inspirator, kinderoncoloog Tom Voûte, de CliniClowns op.

Swingende klanken klinken op de downpoli in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. CliniClowns Nop en Neel trakteren ouders, kinderen en artsen op een spetterend optreden. Het kleine meisje tussen hen in zingt stralend mee, een rode neus om haar vinger als microfoon. 

Kinderarts Michel Weijerman bekijkt het vrolijke tafereel lachend. “Kijk, je ziét hier het effect.” ‘De downgoeroe van Nederland’, zoals een ouder hem betitelt, haalde de CliniClowns niet voor niets naar zijn poli voor kinderen met het syndroom van Down. Patiëntjes kunnen er in één bezoekje aan het ziekenhuis terecht bij samenwerkende deskundigen: van kinderarts tot tandarts, van fysiotherapeut en KNO-arts tot logopedist.

Weijerman introduceerde dit concept in Nederland toen hij nog in de VU in Amsterdam werkte. De zorg voor kinderen met Down werd zo aanzienlijk verbeterd. Weijerman kende de CliniClowns al heel lang, want zijn inspirator, de inmiddels overleden kinderoncoloog Tom Voûte, is de oprichter van Cliniclowns. “Ik was destijds zijn assistent. Toen ik in 1999 in de VU begon liepen CliniClowns Nop en Neel daar al rond. Nu, 25 jaar later, komen ze hier. Dat voelt bijzonder.”

De CliniClowns speelden in Alrijne al langer op andere (kinder)afdelingen. Hun komst naar de downpoli ging niet zonder slag of stoot. “De eerste gedachte in het team was: te onrustig voor kinderen met Down. Maar ik kende hun professionaliteit, wist hoe goed ze zich aanpassen aan de kinderen.” Vorig jaar startten de CliniClowns er dus als een pilot die intensief werd geëvalueerd. “Ook de sceptici zagen hoe goed het werkte. De patiëntjes en hun ouders waren helemáál enthousiast. Een enkeling zei zelfs: ‘Ik kom niet meer als de clowns niet komen.’"

CliniClowns Nop en Neel zijn er sinds dit voorjaar volledig ingeburgerd en spelen met de kinderen die wachten tussen artsenbezoekjes. “Kinderen komen dan heel vrolijk je kamer binnen. De bezoekjes hier worden makkelijker. De fysiotherapeut krijgt met de clowns zelfs dingen voor elkaar die lastig kunnen zijn, bijvoorbeeld observeren hoe kinderen lopen of met een bal spelen.” Ouders kunnen bovendien even ongestoord ervaringen uitwisselen. De meerwaarde is evident, stelt de arts. Lachend: “De CliniClowns zijn de olie op onze poli.”

Foto's: Alinda Roks

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

‘Ze is wel echt onder de indruk, je ziet het aan haar’

De 7-jarige Maud bezocht onlangs samen met haar gezin Circus CliniClowns in Colmschate. Ze is dol op de clowns en geniet volop. Moeder Gerliesse: "Ze is echt onder de indruk".

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?