×

‘De vrolijkheid is in deze tijd belangrijker dan ooit’

CliniClowns Biba en Roos nemen de bewoners van woonzorgcentrum Viattence Weidebeek in Wezep mee op een kleurrijk avontuur. Al vergeten de meeste bewoners door hun dementie het bezoek redelijk snel, de ontspannen sfeer blijft wel degelijk hangen. 

Brrr. Het is fris op de visstek van Roos en Biba, in de tuin van het zorgcentrum. Biba wrijft in haar handen, hun wedstrijd gaat zo van start. Roos gooit als eerste haar hengeltje uit. Yes! Vrijwel meteen bungelt er een vette vis aan. Roos loopt naar het raam. “Kijk nou, ik heb er eentje!” roept ze. De bewoners met dementie volgen haar scherp vanachter het raam. Een mevrouw staat op, ze vindt het zielig. “Teruggooien hoor’’, commandeert ze. Haar buurvrouw wijst intussen met een kritische blik naar Biba’s lieslaarzen. “Dat ziet er toch niet uit?’’ Maar als de clowns gaan zingen, klapt ook zij vrolijk mee.  

Hectiek

Francisca Van Doorn-Braber, medewerker Welzijn en Zorg bij Viattence, is dol op de hectiek die de clowns steevast meebrengen. Door corona spelen ze noodgedwongen buiten, maar Biba en Roos maken toch voortdurend contact met de mensen, ziet Francisca. “De mensen gaan helemaal op in het spel. Iedereen zag dat dat blauwe zeil werd gespannen en met zuignappen aan het raam werd bevestigd. Maar toch worden ze door het clownsspel gepakt, het zeil wordt echt de zee.” 

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Vlag

Ze wijst naar de bewoonster die lachend met haar neus tegen het raam gedrukt staat, oog in oog met CliniClown Biba. Een meestal wat stille medebewoonster bloeit ook op, lachend zwaait ze zodra de clowns haar blik vangen. Haar buurvrouw straalt om die blijdschap en knijpt haar vriendin moederlijk in haar hand. “Geweldig toch”, zegt Francisca. Zij heeft de taak op zich genomen om de clowns te ontvangen en vooraf bij te praten over ‘haar’ bewoners. Volgens Mareen Hoek (clown Roos) is die samenwerking van groot belang. “Zonder goede ondersteuning van de zorg is contact maken lastiger, zeker als we buiten spelen. De zorgmedewerkers bereiden bewoners voor, verduidelijken sommige dingen. Dankzij de hulp van mensen als Francisca verloopt ons bezoek optimaal.’’ 

Toveren

“De vrolijkheid die de clowns brengen is door de moeilijke coronatijd belangrijker dan ooit”, stelt Francisca. “Ze brengen de zon naar onze bewoners. Ze weten altijd een glimlach op de gezichten van de mensen te krijgen, ze kunnen echt toveren. Dit halfuurtje zijn de mensen echt even gelukkig.”  
Al vergeten de meeste bewoners door hun dementie het bezoek redelijk snel, de ontspannen sfeer blijft wel degelijk hangen. Francisca: “Ik maak bovendien foto’s. Die laat ik zien en dan moeten de bewoners weer lachen. Deze mensen verdienen dat onbezorgde half uurtje, het contact is puur en echt. En wij genieten mee. Een dag met een gouden randje.” 

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?