×

‘Het is bijna alsof hij onderdeel is van ons team’

Medisch pedagogisch zorgverlener Sara te Brinke van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk is altijd blij als CliniClown Zabor weer langskomt. “Hij brengt vrolijkheid.”

CliniClown Zabor (oftewel Ivan Hennetin) loopt een kamer binnen op de kinder- en jongerenafdeling van het ziekenhuis in Winterswijk. Onder de nieuwsgierige blik van een meisje op bed, kijkt hij fronsend rond. “Dit kan schoner. Moet ik deze mevrouw ook meteen even opruimen?”, vraagt hij, wijzend naar haar moeder naast het bed. “Ja!”, giechelt het meisje. Maar het lukt hem niet om de inmiddels schaterde moeder in het mini-zakje te proppen. De drie hebben de grootste lol. Een verpleegkundige gniffelt mee.

Opgetogen

Sara vindt de bezoeken van Zabor altijd speciaal. “Soms neemt hij zijn accordeon mee, dan hoor je hem al in de verte aankomen. Hij brengt zoveel vrolijkheid mee.” Sara praat Zabor altijd bij voordat hij gaat spelen. Zijn er bijzonderheden? “Het is bijna alsof hij onderdeel is van ons team, hij past hier perfect. Zabor stemt haarfijn af op de sfeer die hier hangt en onze manier van werken.” Sara vertelt hoe dat meisje van zes na het clownsbezoek naar de gang glipte, in de hoop hem daar nog even te zien. “Haar moeder vertelde dat ze haar kind de afgelopen dagen nog niet zo opgetogen had gezien. Ze was weer helemaal zichzelf. Dat was zo waardevol.”

Belevingswereld

CliniClowns Zabor op bezoek in Streekziekenhuis in Winterswijk.

Op dit moment liggen er op de afdeling ook jongvolwassenen tot 25 jaar. Met de oudere jongeren weet Zabor ook op bijzondere wijze contact te maken, zegt Sara. “Hij sluit aan op hun belevingswereld. Er ontstaan soms zelfs mooie gesprekken.” Zo ook met Lara van 13, die al langere tijd in het ziekenhuis ligt. Zabor zwaait als hij langsloopt, ze wuift meteen terug. Haar moeder Manon lacht: “Lara vond het meteen hartstikke leuk dat hij langskwam, even wat vrolijkheid. Afleiding op deze lange dagen is belangrijk. Het is mooi dat dit er is.”

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie afleiding en plezier

Glimlach

Sara herinnert zich nog die jongen van 21, die erg lusteloos oogde. Tot Zabor langskwam. “Opeens zat hij rechtop met een grote glimlach in bed. Het bezoek van Zabor had hem zo goed gedaan. Leeftijd hoeft niets uit te maken.” Ze kondigt de bezoeken niet altijd van tevoren aan. “Ik wil het moment het moment laten zijn. Ik zie hoe makkelijk hij contact maakt. Als hij denkt: dit is niet de kamer om nu naar binnen te gaan, loopt hij door.”

“Een bezoek van de CliniClowns is even iets heel anders”, vertelt Sara. “Er moet hier al zoveel. De clowns zijn een verrassingselement, ze halen de kinderen even uit het ziek zijn. En dat werkt ook bij hun ouders, zag ik laatst weer. Er ontstond een fijne, losse sfeer op de kamer. De moeder, die veel stress had, kon weer even lachen. Elke seconde heeft dan waarde.”

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie afleiding en plezier