×

‘Overal waar kinderen zijn, passen de CliniClowns’

Wat vinden zorgprofessionals van CliniClowns en vice versa? Waar vinden de clowns en de zorg elkaar? We laten Ine de Jonge-Koning van het Amsterdam UMC, lodatie VUmc, en CliniClowns Nop en Neel aan het woord. "Het zijn altijd bijzondere momentjes."

Als Ine door de gangen van het VUmc loopt, komt ze Cliniclowns Nop en Neel vaak tegen. Ine de Jonge-Koning, sinds 2016 hoofd van de kinderkliniek, de polikliniek, het dagchirurgisch centrum én de polikliniek Vrouw-Kind in het MC Slotervaart, geniet elke keer weer van hun vrolijke aanwezigheid. Ze ziet de CliniClowns - ook clowns Boem en Toffie spelen in het VUmc - als onderdeel van haar team. "Ze horen er zo bij! Het leuke is dat ze kinderen op zo’n andere manier benaderen. Niet als circusclowns, maar afgestemd op wat het kind wil. Spelen met verbeelding, contactmomentjes, afleiding, een stukje vérleiding om tot interactie te komen: hun werk is een ambacht", vertelt Ine. "Het spel is puur en ongekunsteld, de sfeer verandert meteen. Momenten met de CliniClowns zijn altijd bijzonder. Ze hebben zo weinig nodig om er een feestje van te maken."

De eerste keer dat Ine CliniClowns in actie zag, werkte ze in het Westfries Gasthuis in Hoorn. Ze zag meteen de meerwaarde. "Een opname heeft veel impact op een kind. CliniClowns kunnen een ziekenhuisbeleving ombuigen naar iets positiefs én ze leiden het kind af. Kinderen zijn opeens weer even kind in plaats van ziek kind. Kind en clown zijn elkaars gelijke, ze sluiten een verbond. Door de clowns kunnen kinderen even uit hun ziekte stappen." De clowns spelen overigens niet voor alle kinderen in het VUmc. De kinderen of hun ouders geven zelf aan of ze bezoek van de clowns willen hebben.

De CliniClowns horen erbij

Ine ziet CliniClowns Nop en Neel het vaakst. "Het leuke is dat ze ook aanschuiven bij de koffie in ons zogeheten aquarium midden op de afdeling. Op zo’n moment praat je ook over andere zaken. Omdat Nop en Neel sommige kinderen hier lange perioden zien, bouwen ze echt een relatie met hen op." Ze vervolgt: "Voor chronisch zieke kinderen is hun continue rol echt belangrijk. Als zo’n kind erg ziek wordt of zelfs komt te overlijden, doet dat ook wat met hen. Het is goed om dan zulke dingen te delen. We denken sowieso echt met elkaar mee."

Niet voor niets kijkt Ine nu ook of de clowns in de relatief nieuwe polikliniek moeder-kind (kindergeneeskunde, gynaecologie en verloskunde) kunnen spelen. Ine: "Nog eens 25 jaar CliniClowns bij ons? Natuurlijk, overal waar kinderen komen passen de CliniClowns."

‘We voelen ons echt onderdeel van het team’

Mirjam Molenaar, alias CliniClown Nop, speelt samen met Neel al vele jaren in het VUmc. "Ine is voor ons heel bereikbaar. Als we iets willen weten maakt ze altijd meteen tijd voor ons. We hebben maar een woord nodig en dan snapt ze ons. Ze geeft ons het gevoel dat we er echt bij horen als partners in de zorg. We hebben onze eigen plek in de organisatie. ​Ze heeft een luisterend oor, met vragen kunnen we altijd bij haar terecht." 

Mirjam is erg enthousiast over de samenwerking met het Amsterdamse ziekenhuis. "We zijn echt onderdeel van het team. Samen werken we aan de sfeer op de kinderafdeling. We vertellen Ine wat we meemaken, melden het als er iets speciaals is met specifieke kinderen, overleg is heel makkelijk. Die samenwerking zorgt echt voor verdieping in ons werk."

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Steun CliniClowns!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?