×

Preteffect

Deze prachtige column ontvingen we van Ester Blok, moeder van Joshua. "De CliniClowns voegen een warm straaltje zonlicht toe wanneer je wel wat vreugde kunt gebruiken..."

Warm straaltje zonlicht
Kent u het CliniClowns geheim? Dat verbaast me niets, want deze stichting betekent veel voor kleine en grote mensen met een chronische ziekte of beperking. Even alle pijn en narigheid vergeten in zorgelijke omstandigheden van kinderen en hun ouders, voelt bevrijdend. Het voegt daadwerkelijk een warm straaltje zonlicht toe wanneer je wel wat vreugde kunt gebruiken. Al gaat het maar om één kleine lach of vrolijke blik; als de clowns met befaamde rode neus deze op je gezicht kunnen toveren, hebben zij het doel bereikt. Dát is namelijk hun ultieme uitdaging. 

Overwogen en professioneel
Toen Joshua in het ziekenhuis verbleef kwamen ze vaak op de afdeling en dat deden ze heel overwogen en professioneel. Ze voelden goed aan wanneer bezoek wel of niet gewenst was en konden precies inschatten hoe ze contact opbouwden, of ze maar eventjes kwamen of juist langer. Soms was een subtiele zwaai door het raam al voldoende om Joshua te laten stralen en weer een dag later draaiden zij met dikke knipoog hun sprekende gezicht om de deur. Als zijn gezondheid het dan echt toeliet, speelden ze vol pret met hem.

Preteffect
Joshua, zelf dol op rollenspel, vond dat natuurlijk prachtig en toen een eigen theatertour van deze kanjers dan ook werd aangekondigd, schreven wij ons in en ontdekten wij de meest grappige, maar ook ontroerende liedjes, die nu nog weergalmen door onze autospeakers. En ook komische toneelstukjes ontblootten onze tanden en die van… precíes: dezelfde kleine en grote mensen. Krijgt u ook zin in preteffect? Joshua kan niet wachten tot hij weer gaat en zijn mama streept heimelijk nóg plezieriger de weken af naar…CliniClowns dag!

Ester Blok