×

"CliniClowns zorgen voor een veilige omgeving voor het kind"

De 31-jarige Corinna Mocking is al ruim 8 jaar begeleider van kinderen met een verstandelijke beperking bij kinderdagcentrum Onder één Dak. In haar werk komt ze voor heel wat leuke uitdagingen staan. Maar dat doet ze niet alleen: CliniClowns helpt haar. ‘Het is echt een cadeautje.’

Veiligheid is de basis

“Ik werk nu al meer dan 8 jaar met veel plezier bij kinderdagcentrum Onder één Dak. Daar help ik samen met andere begeleiders, gedragsdeskundigen, een muziektherapeut en anderen aan de ontwikkeling van de kinderen. Belangrijk daarbij is wel dat alles gebeurt vanuit de veiligheid als basis. Als een kind zich onveilig voelt, kun je het niets bijleren. Een kind moet eerst ontspannen. Het gevoel van veiligheid is bij een kind met een verstandelijk beperking al snel verstoord. Het kind kan dan in een situatie terechtkomen waarbij het niet meer kan wat het in een veilige situatie wel kan.”

CliniClowns: een cadeautje

“Het is zo fijn dat CliniClowns ons vrijwillig helpt bij de ontwikkeling van de kinderen. Het is echt een cadeautje. Ieder jaar komt het CliniClowns Klein Zintuigen Orkest bij ons langs om een voorstelling te geven. Kinderen worden dan enorm verrast. Ze krijgen een show die afgestemd is op elk kind. Dat wordt allemaal heel professioneel aangepakt. 

Spel afgestemd op ieder kind

De kinderen kunnen erg gevoelig zijn en soms niet goed met veel drukte omgaan. CliniClowns doet daarom veel voorwerk. Alle informatie wordt heel bewust opgenomen en zie ik terugkomen in het spel van de voorstelling. Als ik van tevoren aangeef dat een bepaald jongetje het lastig vindt om in het middelpunt te staan, zie ik ze in het spel al vanaf grote afstand beginnen. Ze kijken hoe het kind op hen reageert en komen pas dichterbij als ze zien dat het mag. Dat vind ik heel mooi. Ze geven een show aan de hele groep, maar spelen toch in op het gedrag en de situatie van elk kind. Het sluit daarom volledig aan op de werkwijze die wij ook in het kinderdagcentrum hebben. Het is een hele beleving.”