×

Iedereen heeft recht op de CliniClowns

“Ze zien even andere gezichten en krijgen heel andere prikkels dan gewoonlijk. Daarom zijn bezoeken van CliniClowns aan hele jonge kinderen en baby’s zinvol.” Dat is de stellige overtuiging van Elise Noltes-Leferink, al tien jaar pedagogisch medewerker op de kinderafdeling van het ZGT (Ziekenhuisgroep Twente) in Almelo/Hengelo.

Nooit getwijfeld

“Wij hebben nooit getwijfeld over de vraag of de CliniClowns wel voor de allerkleinsten moeten spelen en waarom zouden we? Iedereen heeft recht op afleiding door en het plezier dat de clowns bieden. Ze horen er helemaal bij.”

Raar

De drukbezochte kinderafdeling van het ZGT Almelo telt vierentwintig bedden waarvan zeven boxen. “Bij ons liggen ze door elkaar, er zijn altijd een paar hele kleintjes bij. Het zou raar zijn, als bepaalde kinderen worden overgeslagen omdat ze zo jong zijn. Want de ouders zien de clowns wel rondlopen.”

Slapen

Ook in het ZGT gebeurt het soms dat de clowns meer voor de ouders spelen dan voor het kind. “Als zo’n kleintje slaapt gaan de clowns niet naar binnen. Ze zijn er tenslotte voor het kind. Maar je ziet gewoon dat zo’n bezoekje bij ouders nog lang heel positief doorwerkt. En ook bij de kleintjes zie je herkenning als ze de clowns vaker zien. Vooral als ze met muziek werken.” 

“Als een ziekenhuis twijfelt over of ze de clowns bij de hele kleintjes laten spelen zou ik het ze altijd aanraden. Absoluut!”