×
Hoe zit de organisatie in elkaar

De kracht van de lach

Gezang, gelach: als CliniClowns Kluts en Tup de huiskamer inlopen van woonzorgcentrum Jelle Meineszhof, een locatie voor mensen met dementie in Balk, verandert de sfeer op slag. “Ze krijgen meteen een grote glimlach van bewoners”, vertelt activiteitencoördinator Wiesje Doorenspleet.

“Het bezoek doorbreekt de dag. Er gebeurt nog heel weinig en dan opeens is er een verrassing; de CliniClowns komen binnen. Soms zingen ze samen liedjes, dat slaat altijd aan. Wat ook leuk is: spelen met mimiek. Of aanwijzingen geven zonder woorden maar met gebaren. De clowns maken echt iets los. De mensen worden getriggerd tot gedrag dat we vaak niet meer bij hen signaleren; ze beginnen weer te praten of worden levendiger. Mensen die in zichzelf gekeerd zijn, kruipen uit hun schulp. Ze krijgen een geluksmoment aangeboden. En de zorgprofessionals leren van de manier waarop de clowns contact maken. Soms probeer ik het zelf ook uit, het is bijzonder als het dan werkt.”

Voor wie spelen we?

We zijn er voor mensen met dementie, zieke kinderen en mensen met een beperking.

Zo gaan we te werk

CliniClowns laten mensen ervaren dat ze ertoe doen. Altijd en in alle omstandigheden. Als kinderen en volwassenen ziek zijn of door een andere situatie niet in hun kracht staan, ontstaan vaak gevoelens van angst, machteloosheid en eenzaamheid. De clown zet mensen met verbeeldingskracht, humor en spel in het hier en nu. Zo krijgt de ander de regie over zichzelf terug. Dat maakt krachtig en vermindert negatieve gevoelens. Met blijvend effect.

Hier spelen we

In bijna alle Nederlandse ziekenhuizen met een kinderafdeling, zorginstellingen voor mensen met dementie, de psychiatrie, revalidatieklinieken, hospices, speciale scholen en kinderdagverblijven. Daarnaast spelen we online, via de CliniClowns App.

Met humor en creativiteit werken de clowns in het ziekenhuis. Ze komen daar ook op verzoek van therapeuten en artsen. Bijvoorbeeld op de downpoli of bij kleine ingrepen, om kinderen af te leiden én positief terug te laten kijken op een ziekenhuisbezoek. Op de prikpoli buigen ze angstige situaties om tot een zelfgekozen avontuur, online gaan ze gevoelens van eenzaamheid tegen en in zorginstellingen maken ze echt contact met mensen met dementie.

Blijvende impact

CliniClowns op bezoek bij mensen met dementie

Ons werk is allesbehalve vrijblijvend. We willen impact maken en resultaat boeken. En dat lukt. Niet alleen op het moment zelf, ook daarna. Uit onderzoek [1],[2],[3] blijkt dat een ontmoeting met een CliniClown plezier geeft en onzekerheid, eenzaamheid en angst kan doorbreken; het geeft kinderen zelfvertrouwen en kracht. Mensen met dementie bloeien op en voelen zich weer gezien[4].
 

Ons doel Mensen die ziek of kwetsbaar zijn even uit hun negatieve situatie tillen naar een andere werkelijkheid, waarin ze gewoon zichzelf zijn, zonder angst, pijn, eenzaamheid en verdriet. Wij stoppen niet tot we alle zieke en kwetsbare mensen in Nederland hebben versterkt met een zorgeloos moment.

[1] L. Lopes-Jumor et.al. 2020
[2] Wei-Wen Wu et. al. 2022
[3] Bertini 2011, Dunbar 2011, Grinberg 2012, Linge 2008 en 2013
[4] Branje, Apeldoorn, Jong - Louis Bolk Instituut 2013

Zullen we samen nog meer mensen laten lachen, ontspannen en genieten?