×
Hoe zit de organisatie in elkaar

Kracht door oprecht contact

In de ziekenhuiskamer van Chloé (5) speelt CliniClown Bob op zijn ukelele. Clown Foleo probeert wat danspasjes, maar knalt dan vol tegen een stoel. Chloé giechelt. “We moeten hier melding van maken Bob”, zegt Foleo ernstig.

Dan stoot Foleo hard tegen de prullenbak. En hoppa, een schuiver tegen de kast. “Bots!”, roept Chloé enthousiast. De clowns maken er op haar aanwijzingen één grote kettingbotsing van. Chloé schatert. “Ik heb haar in tijden niet zo hard horen lachen”, zegt haar moeder Michelle. Vanwege acute lymfatische leukemie krijgt Chloé geregeld behandelingen. “Er is steeds vaker weerstand, ze weet wat er gaat komen in het ziekenhuis.” Dat maakt het extra fijn dat de CliniClowns langskomen. Chloé zoekt ze meteen op als ze in het ziekenhuis is. “Als je je kind ziet lachen, vergeet je even alle narigheid. In deze nachtmerrie is haar lach goud waard.”

Voor wie spelen we?

We zijn er voor mensen met dementie, zieke kinderen en mensen met een beperking.

Dit doen we

Met verbeeldingskracht, humor en spel maken de professioneel opgeleide CliniClowns oprecht contact, precies afgestemd op wie ze voor zich hebben. De clowns tillen mensen die ziek of kwetsbaar zijn uit hun negatieve situatie naar een andere werkelijkheid. Ze laten voelen wat er wél kan. Zo’n positief moment zorgt voor ontspanning en een transformatie. Van donker naar licht. Van je ziek voelen, naar je ziekte even vergeten. Van jezelf kwijt zijn, naar jezelf weer vinden. Van alleen zijn, naar erbij horen. En dat geeft kracht. Met een blijvend effect.

Waar?

In bijna alle Nederlandse ziekenhuizen met een kinderafdeling, zorginstellingen voor mensen met dementie, de psychiatrie, revalidatieklinieken, hospices, speciale scholen en kinderdagverblijven. In 2021 hebben we – als de coronamaatregelen daarom vroegen – ook buiten gespeeld. Daarnaast spelen we online, via de CliniClowns App.

De clowns maken de wereld een beetje lichter. Ze zetten hun creativiteit en humor bijvoorbeeld in tijdens de bedtijdbezoeken aan kinderen in het ziekenhuis, zodat die ontspannen de nacht in gaan. Op de prikpoli, waar ze angstige situaties ombuigen tot een zelfgekozen avontuur. In een zorginstelling, door echt contact te maken met mensen met dementie. En online, om gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan. Ook werken ze samen met therapeuten en artsen, bijvoorbeeld op de downpoli; tijdens het spel heeft de therapeut of arts meer ruimte voor zijn werk.

Meetbaar effect

Ons werk is allesbehalve vrijblijvend. We willen impact maken en resultaat boeken. En dat lukt. Niet alleen op het moment zelf, ook daarna. Uit onderzoek [1] blijkt dat een ontmoeting met een CliniClown plezier geeft en onzekerheid, eenzaamheid en angst kan doorbreken. Het geeft kinderen zelfvertrouwen en kracht, mensen met dementie bloeien op en voelen zich weer gezien [2].

 

Ons doel Mensen die ziek of kwetsbaar zijn even uit hun negatieve situatie tillen naar een andere werkelijkheid, waarin ze gewoon zichzelf zijn, zonder angst, pijn, eenzaamheid en verdriet. Wij stoppen niet tot we alle zieke en kwetsbare mensen in Nederland hebben versterkt met een zorgeloos moment.

[1] Bertini 2011, Dunbar 2011, Grinberg 2012, Linge 2008 en 2013
[2] Branje, Apeldoorn, Jong - Louis Bolk Instituut 2013

Zullen we samen nog meer mensen laten lachen, ontspannen en genieten?