×
Hoe zit de organisatie in elkaar

De kracht van CliniClowns

“Tadadada, doebiedoebiedoe.” Het swingt lekker, in de huiskamer van woonzorgcentrum Breezicht. Bewoonster Ada (71) wiegt in haar rolstoel mee met de liedjes van CliniClowns Toef en Sien. Door haar dementie is ze vaak stil en afwezig, maar het spel met de clowns maakt haar op slag alert.

“Wat een bijzondere transformatie toch weer”, lacht welzijnsmedewerkster Diana. Net, voor de clowns er waren, zat Ada nog diep in zichzelf verzonken aan tafel. “De CliniClowns nemen zoveel vrolijkheid mee, je ziet de bewoners opfleuren. Ze worden opener, de onrust verdwijnt. Het is zo mooi dat de clowns dit geluksgevoel naar boven kunnen brengen.”

Je goed voelen zit niet alleen in je lijf. Het zit ook tussen je oren. Jezelf zijn voelt sterker dan je zorgen maken. En lachen voelt beter dan stress of angst. Als iemand contact met je maakt – dwars door het ziek zijn of een beperking heen – voel je je beter. Dat is de kracht van contact. En écht contact maken, is precies waar CliniClowns goed in zijn.

Voor wie?

We zijn er voor mensen met dementie, zieke kinderen en kinderen met een beperking.

Waar?

In zorginstellingen voor mensen met dementie, bijna alle Nederlandse ziekenhuizen met een kinderafdeling, de psychiatrie, revalidatieklinieken, hospices, speciale scholen en kinderdagverblijven. Ook via de CliniClowns App kunnen kinderen live contact maken met de clowns.

Wat doen we?

“De clowns zorgen altijd voor een licht moment van ontspanning en afleiding. Wat ze doen is een waardevolle aanvulling op onze zorg.”

Jolanda, gespecialiseerd verpleegkundige Jeroen Bosch Ziekenhuis

Door echt contact te maken, zorgen de CliniClowns ervoor dat mensen zich gezien voelen. Dat ze ontspannen, (glim)lachen en even de zorgen of moeilijkheden die er zijn vergeten; ze worden als het ware even opgetild en dat heeft een groot effect op henzelf en op anderen. De clowns zetten hun creativiteit, improvisatiespel en humor bijvoorbeeld in op de prikpoli, om stress en angst weg te nemen. Aan een ziekenhuisbed, waar al spelend wordt geoefend voor een spannende operatie. En in een zorginstelling, door echt contact te maken met mensen met dementie. Ook werken ze samen met artsen op onder andere de downpoli; tijdens het spel met kinderen heeft de arts meer ruimte voor zijn werk. Door echt contact te maken, zorgen de clowns ervoor dat iemand zich weer even zichzelf voelt, in plaats van patiënt.

Dat heeft effect!

Lees alles over wie de CliniClowns zijn, wat we doen en over werken als CliniClown.

Ontspannen, zorgen vergeten, je sterker voelen en lachen: dat is het effect van een ontmoeting met een CliniClown. Het geeft plezier en kan onzekerheid, eenzaamheid en angst doorbreken, blijkt uit onderzoek[1]. Het geeft kinderen zelfvertrouwen en kracht, mensen met dementie bloeien op en voelen zich weer gezien[2].

Ons doel Voor wie of waar ook gespeeld wordt, het doel is altijd de mens achter de patiënt te blijven zien en de kwaliteit van leven te vergroten. Zo draagt CliniClowns bij aan menslievende zorg.

[1] Bertini 2011, Dunbar 2011, Grinberg 2012, Linge 2008 en 2013
[2] Branje, Apeldoorn, Jong - Louis Bolk Instituut 2013

Zullen we samen nog meer kinderen laten lachen, ontspannen en genieten?